Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Април 2012
Държавна защита на правата си търсят дребните собственици на земя
Арендатори пренебрегват правата им през вратата на зле сътворени закони

Държавна защита на правата си търсят дребните собственици на земя

print

e-mail facebook

 Дошло е време държавата да заеме мястото си на арбитър в отношенията между арендатора и арендодателя у нас, така както е във всички европейски страни, и да защити правата и интересите на слабия, призова още преди 4 години председателят на Клуба на учените аграрници ст.н.с. Въто Христов. Исканията от отвореното му писмо до премиера, председателя на Народното събрание и тогавашния министър на земеделието тогава бяха подети от Гражданското сдружение „Собственици на земеделски земи – арендодатели”. В изразената си позиция от там алармираха, че „проблемът за арендните отношения е оставен изцяло на самотек” или е решен изцяло в полза на едрите земевладелци и във вреда на дребните собственици на наследствени земеделски земи, а и на всички българи. С ясното съзнание за социална и гражданска правота сдружението още тогава настояваше законодателите от предишното Народното събрание да направят промени в Закона за арендата в земеделието и в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и в другите свързани със земеделието и земеползването нормативни документи. С това трябваше да бъдат изпълнени исканията на повече от милион български граждани, наследили или получили с реституцията на земята малки парцели като собственост, която им принадлежи. Затова и настояването гласеше да се спазва чл. 17, ал. 3 от Конституцията за неприкосновеност на частната собственост, в това число на земеделските земи. За целта беше необходимо установяване на справедливи регулаторни рамки при определяне на арендното плащане на ползващите техните земи. Очакваше да са свързани с добивите от земята и с традициите от някогашната аренда, наричана изполица, припомняха за нея настоятелно дребните стопани. Те искаха и регламентирано включване в арендното плащане и на справедлива част от субсидията, както и ежегодното му осъвременяване чрез сключване на задължителен анекс към договора. Настояваха и в него да влязат клаузи за защита качеството и плодородието на земята.

Време е да има клаузи, които предотвратяват злоупотребите със собствеността на земята, алармират и днес дребните собственици на земеделски земи у нас. Като финансово и икономически ощетена страна в сегашната практика на отдаване на земята под аренда у нас, те и сега не спират да настояват за опростяване и поевтиняване на процедурата по сключването и изпълнението на договорите за аренда.

Дребните собственици не желаят да се разделят на никаква цена със земята си. Готови са обаче да я предоставят да се обработва срещу нормално заплащане и справедливо регламентирани отношения с арендаторите. Според тях всички правителства от средата на 90-те години насам, робувайки на принципите на неолиберализма, оставиха изпадналите в мизерия и безизходица дребни собственици на земя на произвола на нароилите се, не без помощта на институциите у нас фирми – едри земевладелци арендатори. А те диктуват правилата и условията на договорите за аренда, така както им е изгодно. Позволи им го Законът за арендата в земеделието. Този упрек към нормативната система беше изразен още преди 4 години в отвореното писмо на дребните собственици на земеделски земи у нас. Стана ясно, че първоначалните текстове на този закон, гласуван през 1996 г., са били променяни в следващите 1999, 2002, 2007 и 2008 г., така че не им е оставала никаква друга възможност освен да приемат налаганите им неизгодни условия за сключване на дългосрочни, арендни договори или да продават земята си, която ги храни, за жълти стотинки или да я оставят да почива (пустее), докато настъпят по-благоприятни времена. За съжаление, те още не са настъпили, а законови недоразумения потъпкват конституционните им права.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Април 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg