Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Май 2012
Субсидията за биологично производство е помощ, а не основа за бизнеса
Евгений Филипов е създал първата градина от 247 дка за биологично отглеждане на орехи край Добрич

Субсидията за биологично производство е помощ, а не основа за бизнеса

print

e-mail facebook

Когато човек реши да работи в дадена посока, открива пътища и начини за реализация на идеите си. Поне така се е получило при Евгений Филипов, решил да инвестира и развие бизнес с трайни насаждения, коренно различен от основната дейност на фирмата му в Добрич. Идеята се заражда още през 2005 г., следва закупуване на земя, срещи и контакти с Института по овощарство в Пловдив и засаждане на първите орехови дръвчета през 2008 г. върху общо 215 дка. И след като първата стъпка е направена, следва втора – кандидатстване по мярка 214 „Агроекологични плащания” на ПРСР през 2009 г. На следващата година вече е получена и първата сума от близо 25 хиляди лева. Две години по-късно, плащанията му за последната кампания вече възлизат на 35 хиляди лева.

„В момента стопанството ми от 247 дка орехови насаждения е в период на преход и до края на 2012 г. очаквам да получа сертификат за биологично производство на орехи”, разказа Евгений Филипов. Предварителните му проучвания показват, че цените на биологичната продукция от орехи са с 30–50 стотинки по-високи от конвенционално отглежданите орехи. Така ако плодовете с черупка в момента вървят по 1,50–1,80 лв./кг, а ядките – по 2,20–2,50 лв./кг, то биологичната продукция на едро е с около 20–25% по-скъпа.

Изборът на разсад от Института по овощарство също не е случаен. По думите на Филипов фиданките са пригодени за климатичните и почвените условия у нас. В стопанството му вече втора година берат и опитват първите орехи. Все още е рано да се говори за промишлено производство, но избраните сортове в градината доказват качествата си – крехка черупка, цяла и едра ядка. При достигане на десетата си година ореховите дръвчета ще дават средно по 200 кг от декар. След 25-ата им година вече може да се говори за добив над 600 кг от декар. Облагородените сортове орехи дават плодове до 90 години.

Амбициите на Евгений Филипов не спират до тук. Плановете му включват и изграждането на предприятие за преработка на орехи. Все още обаче в начинанието му има прекалено много неизвестни. Въпреки това вече е проучил възможностите за доставка на машини и оборудване.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Май 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg