Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Май 2012
ПРЕМИЕРА на самоходните пръскачки ROGATOR 600
Две от авангардните машини вече са собственост на зърнопроизводителя Младен Милков, обработващ около 180 хил. дка земя

ПРЕМИЕРА на самоходните пръскачки  ROGATOR 600

print

e-mail facebook

ROGATOR 600 е най-новата разработка на световния лидер на селскостопанска техника Challenger. Машината беше показана на последното изложение Агритехника в Хановер. Няколко месеца по-късно две самоходни пръскачки от тази серия, които са едни от първите, произведени за пазара в Централна Европа, вече са у нас – в стопанството на земеделския производител от Велико Търново Младен Милков. Именно и затова в землището на село Раданово беше премиерата на машините за България.

Пръскачките ROGATOR 600 са част от мащабен проект, който фирмата производител разработва в продължение на няколко години. Франк Ромбоутс е специалист по развитие на марката Challenger. Неговото присъствие на демонстрацията е знак, че компанията има големи очаквания към българския пазар и към своя дистрибутор – фирма Варекс. По думите на специалиста, още през 2007 г. Challenger започва да събира информация от европейските фермери какво точно търсят в самоходните пръскачки. На база на тези изисквания инженерите на фирмата изготвят прототип на ROGATOR 600. Три години след старта на проекта и доусъвършенстване, иновативната машина е пусната за тестване в реални условия, а през 2011 г. стартира серийното ù производство.

Реално от перспективното инженерно мислене пръв у нас се възползва Младен Милков. Той е крупен земеделски производител и с внушителните си 180 хил. дка обработваема земя се нуждае от сериозна техника. Да притежаваш ROGATOR 600 не е суета, а необходимост, затвърдена след сериозно проучване. Преди да вземе решение за пръскачките Младен Милков сравнил офертите на 6 фирми. Посетил и завода производител, където силно впечатление му направил факта, че пръскачките се сглобяват ръчно.

„Вече тествах качествата на машините при рапица и пшеница и останах изненадан от резултатите. За 12 часа ROGATOR 600 се справи с 4 хил. декара при 10 литра на декар разход на работен разтвор. Подобен клас машини са предназначени за едрите фермери с над 25 000 декара земя”, е мнението на фермера. Икономичността на машините също го сюрпризирала приятно – изчислил, че разходът на гориво е под 100 грама на декар. Фермерът е убеден, че инвестицията ще се възвърне от спестените средства от гориво и консумативи.

 

Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Май 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg