Институтът по овощарство – Пловдив е постоянно и водещо звено на Селскостопанска академия (ССА) към Министерството на земеделието и храните с научна, приложна и обслужваща дейност в областта на овощарството. Той произвежда и предлага плодове и сертифициран посадъчен материал от основните овощни видове, включително безвирусни подложки за 6 костилкови и 12 семкови вида, както и калеми от 38 костилкови и 23 семкови сорта. Научноизследователската му дейност е в направленията селекция, генетични ресурси и биотехнологии и технологии за отглеждане на овощните култури. В института се поддържа и изучава генофонд от 1741 сортообразци на основните овощни видове от местен и чуждестранен произход. „През последните 5 години са ни признати общо 30 нови сорта от различни овощни видове – орехи, череши, сливи, нектарини, праскови, ябълки, круши и сливо-кайсиеви хибриди”, съобщи за „АгроКомпас” директорът на Института доц. Аргир Живондов. Повод за срещата ни с него е най-новата разработка на екипа му – сортът праскова с обещаващото име Ласкава.
- Доц. Живондов, кое налага постоянното създаване на нови сортове плодове?
- Непрекъснато променящите се изисквания на пазара, продиктувани от постоянно изменящите се претенции на консуматорите налагат необходимостта да създаваме нови сортове, за да откликнем на тези постоянни маркетингови промени. Новите сортове, които създаваме, освен с атрактивни и вкусни плодове, т.е. с отличен сензорен профил, трябва да бъдат и все по-устойчиви на болести. Това им дава много по-голямо предимство, защото улеснява технологията за тяхното отглеждане. Така че новите сортове предлагат възможности за отглеждане в традиционни региони, където плътността от болести и неприятели е обичайно доста по-висока и в същото време са с възможности за получаване на по-качествена плодова продукция. Един такъв сорт е Ласкава.
- Какви са неговите предимства пред останалите сортове праскови?
- Ласкава има много едри плодове, като някои от тях достигат тегло и до 600 грама. Освен това са с изключително ценни вкусови качества. Масовата големина на плодовете на новия ни сорт иначе е в диапазона от 230–260 грама, което също е подчертана значителна едрина. Прасковата Ласкава има доста добра наситена оцветеност на плодовете в интензивно червено. Узряването ù е във време, когато няма пикови моменти на пазара, обусловени от зреенето на най-масово отглежданите сортове праскови като Редхейвън, Глоухейвън и по-стария сорт – Хале. Всички те създават пикове в началото, средата и в края на август. Докато Ласкава зрее около 10 август, между два пика на пазара на праскови, като така запълва една празнина в предлагането на този плод, най-общо казано. Друго много важно предимство е, че той не се напада от болести, което е негово безценно качество. Една от двете основни болести, с която се води най-голяма борба в овощарството, е брашнестата мана. Сортът Ласкава, благодарение на проведената специална селекция при неговото създаване, е генетически устойчив на тази болест, което го прави особено подходящ за биологично производство.