Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Август 2012
Гигантска Ласкава праскова – Made in Bulgaria
Новият сорт, устойчив на болести и подходящ за биологично производство, е на Института по овощарство – Пловдив

 Гигантска Ласкава праскова – Made in Bulgaria

print

e-mail facebook

Институтът по овощарство – Пловдив е постоянно и водещо звено на Селскостопанска академия (ССА) към Министерството на земеделието и храните с научна, приложна и обслужваща дейност в областта на овощарството. Той произвежда и предлага плодове и сертифициран посадъчен материал от основните овощни видове, включително безвирусни подложки за 6 костилкови и 12 семкови вида, както и калеми от 38 костилкови и 23 семкови сорта. Научноизследователската му дейност е в направленията селекция, генетични ресурси и биотехнологии и технологии за отглеждане на овощните култури. В института се поддържа и изучава генофонд от 1741 сортообразци на основните овощни видове от местен и чуждестранен произход. „През последните 5 години са ни признати общо 30 нови сорта от различни овощни видове – орехи, череши, сливи, нектарини, праскови, ябълки, круши и сливо-кайсиеви хибриди”, съобщи за „АгроКомпас” директорът на Института доц. Аргир Живондов. Повод за срещата ни с него е най-новата разработка на екипа му – сортът праскова с обещаващото име Ласкава.

- Доц. Живондов, кое налага постоянното създаване на нови сортове плодове?

- Непрекъснато променящите се изисквания на пазара, продиктувани от постоянно изменящите се претенции на консуматорите налагат необходимостта да създаваме нови сортове, за да откликнем на тези постоянни маркетингови промени. Новите сортове, които създаваме, освен с атрактивни и вкусни плодове, т.е. с отличен сензорен профил, трябва да бъдат и все по-устойчиви на болести. Това им дава много по-голямо предимство, защото улеснява технологията за тяхното отглеждане. Така че новите сортове предлагат възможности за отглеждане в традиционни региони, където плътността от болести и неприятели е обичайно доста по-висока и в същото време са с възможности за получаване на по-качествена плодова продукция. Един такъв сорт е Ласкава.

- Какви са неговите предимства пред останалите сортове праскови?

- Ласкава има много едри плодове, като някои от тях достигат тегло и до 600 грама. Освен това са с изключително ценни вкусови качества. Масовата големина на плодовете на новия ни сорт иначе е в диапазона от 230–260 грама, което също е подчертана значителна едрина. Прасковата Ласкава има доста добра наситена оцветеност на плодовете в интензивно червено. Узряването ù е във време, когато няма пикови моменти на пазара, обусловени от зреенето на най-масово отглежданите сортове праскови като Редхейвън, Глоухейвън и по-стария сорт – Хале. Всички те създават пикове в началото, средата и в края на август. Докато Ласкава зрее около 10 август, между два пика на пазара на праскови, като така запълва една празнина в предлагането на този плод, най-общо казано. Друго много важно предимство е, че той не се напада от болести, което е негово безценно качество. Една от двете основни болести, с която се води най-голяма борба в овощарството, е брашнестата мана. Сортът Ласкава, благодарение на проведената специална селекция при неговото създаване, е генетически устойчив на тази болест, което го прави особено подходящ за биологично производство.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Август 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg