Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 04 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Октомври 2012
Нямаме рибарски пристанища и регламентирани по хигиенния пакет места за първа продажба на риба
д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на БГ ФИШ (АПРП БГ ФИШ) – единствената призната Асоциация на производители на рибни продукти

Нямаме рибарски пристанища и регламентирани по хигиенния пакет места за първа продажба на риба

print

e-mail facebook

- Д-р Господинов, за година и половина само 4-ма производители на жива и охладена риба са се регистрирали по Наредба 26 за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. И ако директните продажби са масова практика в Европа и потребителите ги предпочитат, регламентът, който си изработихме, ли създава пречки пред родните производители за тази тенденция и у нас?

- Истина е, че само 4-ма производители на жива и охладена риба са се регистрирали по нея, но е и факт, че много хора продават без да спазват нейните изисквания. Това е всъщност проблемът – в липсата на контрол при търговията и разпространението на рибата като храна въобще. В България има около 4 000 водни обекта. С малки изключения, всички те произвеждат риба. По Закона за ветеринарномедицинската дейност те трябва да бъдат регистрирани от БАБХ, иначе не подлежат на контрол. Получава се така, че 500 обекта са в регистъра на БАБХ като ферми за аквакултури, а 4 000 са реално съществуващите. Какво правят останалите 3 500? Всички гледат риба, която отива в търговската мрежа. Фактът, че в България имаме традиция да продаваме жива риба, дава възможност точно за такива некоректни продажби и дъмпинг на пазара от хора, които не са регистрирани. Защото един шаран трябва да се придружава от документ, който гарантира неговия произход. Ако сте търговец на риба и купите 50 кг риба от напълно редовен регламентиран търговски обект на едро с всички документи, няма да имате проблеми с наличието им и с редовно закупената стока започвате да търгувате. Ако купите обаче пак от търговец на едро риба (тя няма ушна марка както кравите), тя не може да бъде идентифицирана от кой воден обект идва, когато отиде в живарника на магазина. Тя може да е хранена примерно с плесенясало зърно и в нея да са влезли алфа токсини, които се натрупват. Може да е третирана със забранени лекарства, които се отлагат в мускулатурата. Може да е била хранена с отпадъчни продукти, които също дават отражение върху нейната безопасност и качество.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Октомври 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg