Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Неделя, 19 Май 2019

Май 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Декември 2012
Защита за производителите на сурово мляко и достоверния етикет за потребителя
От началото на 2013 г. влиза в сила Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти

Защита за производителите на сурово мляко и достоверния етикет за потребителя

print

e-mail facebook

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, според която производителите трябва да изберат дали да произвеждат млечни или имитиращи продукти, влиза в сила от началото на следващата година. Обяви го лично заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Венцеслава Тасева. Случи се по време на специално организираната от Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) конференция, посветена на млечния сектор в рамките на международното специализирано изложение „Светът на млякото”. На актуалното с темата си събитие присъстваха зам.-министърът за земеделието и храните д-р Цветан Димитров, експерти от Дирекция „Животновъдство” в МЗХ, д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните” в БАБХ, членове на АМБ, фирми от млекопреработвателния и животновъдния бранш. Очакваният и оповестен факт за влизането в сила на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти донякъде разбуни духовете сред различните представители на бизнеса в млекопреработвателния сектор у нас.

Наредбата ще влезе в сила в началото на 2013 г., за да се даде достатъчно време на бизнеса за адаптация към нейните изисквания, успокои д-р Венцеслава Тасева и акцентира върху една от целите на нормативния документ – „да знае потребителят какво купува”. Контролният орган ще гарантира, че информацията на етикета върху млечните продукти вече няма да заблуждава потребителите. „Мярката защитава производителите на сурово мляко, както и гражданите”, добави тя и уточни, че в документа са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти и специфичните изисквания към етикетирането им. Наредбата регламентира разрешените съставки при производството на млечни продукти. Забранява се добавянето на мазнини и протеини с немлечен произход. Наредбата въвежда и дефинира понятието „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко” и специфичните изисквания при етикетирането на тези продукти.

През декември месец ще бъдат дадени инструкции на млекопреработвателите във връзка с Наредбата. В нея ще бъдат уточнени и параметрите, по които БАБХ ще прави проверки, допълни директорът на Дирекция „Контрол на храните” д-р Любомир Кулински.

Д-р Тасева обори обвиненията към контролния орган, че не контролира съдържанието на растителни мазнини в млечните продукти, особено в провинцията. „Непрекъснато се правят проверки на търговските вериги, като потребителите са информирани за резултатите от тях, заяви Тасева. – До момента (бел. ред.: 7.11.2012 г.) са направени над 240 проби на продукти, 171 от които български, а останалите – на други европейски страни членки. Само в 32 от случаите потребителите са били подведени и имитиращ продукт е етикетиран като млечен”.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Декември 2012ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Защо всички искат Капрено?
Емил Русев: Това е най-рентабилният продукт на пазара

Ако всички се обединим в камара, ще сме силни пред държавата и ЕС
Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ

За земеделието с усмивка, любов и отговорност
Галина Пейчева: Чувствам се комфортно в този бизнес

Да си спомним за Цветан Гърбешков
За него нямаше невъзможни неща

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg