Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 03 Октомври 2023

Септември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Финансиране Брой: Март 2013
Нови финансови възможности за фермерите с Кредит Партньор Агра
Изгодната схема е продукт на Societe Generale Експресбанк

Нови финансови възможности за фермерите с Кредит Партньор Агра

Калина Кисьова, ръководител отдел „Малък бизнес”, Societe Generale Експресбанк

print

e-mail facebook

Краят на зимата и началото на пролетта е времето, в което агро-производителите се нуждаят от финансова подкрепа за подготовката на новата земеделска кампания. Незаменим партньор в това начинание си остават банките, които разработват и предлагат на фермерите все по-гъвкави и изгодни схеми за кредитиране. В този брой на „АгроКомпас” се допитахме до експертите от Societe Generale Експресбанк, която е с добър опит във финансирането на земеделски проекти. Калина Кисьова, ръководител отдел „Малък бизнес” в банката ни представи преференциалните условия по кредит Партньор Агра за българските земеделски стопани.

- Г-жо Кисьова, какво представлява кредит Партньор Агра и за какво може да бъде използван?

- Кредит Партньор Агра е ориентиран към селскостопанските производители, като програмата включва различни кредитни продукти, които отговарят на всички нужди на клиентите в този приоритетен сектор. Предоставяме възможност за финансиране срещу субсидии до 95% от нейния размер. Същевременно, осигуряваме възможност за инвестиционно финансиране със сезонни погасителни вноски, както и кредитни линии за закупуване на земеделска земя. Ние подкрепяме земеделските стопани през целия цикъл на тяхното производство – от ежегодните селскостопански кампании, през финансирането срещу субсидии, до обновяването на инвентара и инвестициите в нови мощности и обработваеми площи.

- Какви са сроковете и лихвите за неговото връщане?

- Сроковете са съобразени с различните видове кредити. По-специфичното е, че погасителните планове могат да бъдат със сезонен характер в зависимост от постъпленията на клиентите. Лихвите по кредитите срещу субсидии са 7,5% с 50% отстъпка от таксата за управление.

- Какво е необходимото обезпечение по кредита?

- Видът на обезпечението е в пряка зависимост от целта на кредита. Приемаме различни видове и комбинации от обезпечения: залог на вземания по субсидии за обработваема площ, залог на земеделска техника или на складови записи, залог на готова продукция, ипотека върху недвижими имоти или земеделска земя. И все пак, трябва да отбележа, че ние като банка не отпускаме финансиране само и единствено на база обезпечение, а разчитаме на възможностите за обслужване на съответния кредит от клиентите.

- Какви са необходимите документи за одобрение?

- Опростили сме изискваната документация, като в случаите, когато още не е издадено Удостоверението за очаквани субсидии от ДФЗ, се базираме на Заявлението за подпомагане през текущата година. Стараем се да отговорим на нуждите на сектора както по отношение на време за одобрение, така и да предоставим на земеделските стопани средствата, когато имат необходимост от тях.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2013ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
МИГ – Чирпан – екип от сърцати и дейни хора, които помагат на местното предприемачество да се развива
Да обичаш местната територия

Shelbourne осигурява по-високи добиви – как?
Александър Китев разкрива детайлите на Но-Тил жътвата

Споделен опит от дългогодишно прилагане на минимални обработки
Изводи, направени от оперативна група ДЗЗД „Иновативно земеделие за висока ефективност“

Тодор Джиков: Искаме да запазим картофопроизводството в България
Кирил Мързев: Които останем, ще сме едва ли не бутикови производители

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg