Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Март 2013
Най-важното е как ще бъдат усвоявани в годините увеличените евросредства за земеделие
Ивайло Тодоров, главен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)

Най-важното е как ще бъдат усвоявани в годините увеличените евросредства за земеделие

print

e-mail facebook

 - Г-н Тодоров, знак за мобилизация на членовете на АЗПБ или просто позитивна новина, дошла като кадем от Брюксел, по време на организираната миналия месец в к.к. Златни пясъци Национална среща на Асоциацията на земеделските производители в България ли е фактът, че България ще получи 2 млрд. евро повече за селско стопанство от еврофондовете за периода 2014-2020 г.?

- Получаването на повече средства от Брюксел е добра новина. Най-важното обаче за нас е как тези пари ще бъдат усвоявани в годините, а за това ще е необходимо полагане на определени усилия. Затова ние, като браншова организация, сме дали своите предложения и становища за разработването на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Знаете, че започна дейността на работната група, която трябва да разработи и утвърди Програмата за развитие на селските райони (2014-2020). По нея имаме много работа, за да се предложи и разпише една добре функционираща програма с всички приоритети, зададени от Брюксел, така че да има едно добро усвояване и добър резултат за земеделските производители. Що се отнася до директните плащания, трябва да се осигурят необходимите подготовки, така че да се изпълнят всички нови изисквания, които ще наложи Брюксел. Министерството на земеделието и храните трябва да предприеме необходимите действия, така че да се изпълнят зелените компоненти, а именно да бъдат вкарани в допустимия слой всички онези площи, които в момента не влизат в него, а ще се налага да бъдат поддържани от земеделските производители. Става въпрос за полезащитните площи, синурите и всички тези естествени площи, които към момента не бяха въведени в допустимия слой за подпомагане. А те ще трябва да бъдат очертавани, заявявани и поддържани от земеделските производители. Трябва да се направи една сериозна разяснителна кампания по изискванията, задълженията и ангажиментите на земеделските производители.

От АЗПБ поставихме едно добро начало на това с организирането на Националната среща на земеделските производители, на която се събраха над 400 фермери от цялата страна и от всички браншове. Предвид положителните резултати и добрите отзиви възнамеряваме срещата да се провежда ежегодно, което ще спомогне значително за информираността на производителите. По време на тази инициатива бяха подробно представени основните теми, интересуващи земеделските производители, които имаха възможност директно да отправят своите въпроси към представители на държавните институции и компетентните органи. Цялата информация от форума беше разпространена до всички членове на АЗПБ, които не успяха да присъстват, за да могат да бъдат информирани, да споделят своите коментари и съответно да изградят своята позиция при дейността си като активни членове на АЗПБ. Ние, като Асоциация на земеделските производители, ще направим всичко необходимо цялата информация, достигаща до нас, освен от Националната среща, но и от всички разяснителни кампании и информационни среши, да бъде доведена до знанието на нашите членове, така че да няма незнание, да няма първи години на лутане и неразбиране на изискванията, както се получи в предходния програмен период. Така ще са подготвени още преди да влезе новата Обща селскостопанска политика у нас.

- Какво набелязахте за ускореното усвояване на евросредствата на първата тематична среща по ПРСР и последните промени на политическо ниво ще се отразят ли върху нейната работа?

На първото заседание на първата тематична работна група общо взето бяха разисквани правилата за нейната работа, графикът и сроковете на заседанията. Бяха представени общи анализи и статистика, върху която ще се работи, така че да бъде изготвена стратегията за Програмата. Поднесена беше информация, върху която ние, като браншова организации в земеделието, трябва да разсъждаваме и да дадем своите предложения. А те естествено ще са и на базата на проекторегламентите, отдавна представени от Европейската комия, и ясни в общественото пространство. Първото заседение, като всяко начало, даде основата за работа на тематичната работна група и аз разчитам, че всички колеги, участващи в нея, ще бъдат достатъчно активни, за да е ефективен резултатът от дейността ù. Ние, като Асоциация, сме участвали в разработването и на предходната ПРСР, давали сме своите мнения и становища. Сега смятаме да бъдем също така активни в този важен процес. Що се отнася до политическите промени, разчитаме и ще настояваме да няма сериозни рокади в експертните екипи, които извършват този процес и работят по създаване на програмите, преговорите с Брюксел от последните 4 години. За нас ще бъде важно тези екипи да продължат да работят и в обстановка на избори и да може след тях, дай Боже, да има една приемственост и всичко да бъде в рамките на нормалното.

- Как ще се преодолее проблемът с агроекологичните схеми и мерки по Втора ос в настоящия програмен период? Очаквате ли увеличение на кандидатите по тях през 2013-а след взетите, макар и със закъснение мерки?

- Надяваме се, че вече има предизвикан интерес по схемите и мерките на агроеколотията. Бяха възприети някои предложения на АЗПБ. Те бяха свързани с облекчаване на условията за кандидатстване, както и с увеличаване на плащанията, т.е. на ставките, които се полагат за съответното компенсиране на ангажиментите по съответните схеми на агроекологичната мярка. Надяваме се, че в следващия програмен период ще имаме по-голяма чуваемост, защото ние, както казах, участвахме в разработването на предходната програма и още тогава давахме своите предложения за по-високи ставки, т.е. по-добри компенсации, така че да има по-сериозен интерес към тези мерки. Всичките ни предложения са били на база от допустимите от Регламента възможности. Тогава предлагахме да няма ограничение на ниво земеделски площи, защото имаше такива в схемите, които са за необлагодетелстваните райони. Те казваха, че не може да има плащане над 1000 дка обработваеми площи. Нашето предложение за липса на такова ограничение беше в самото начало, но за съжаление тези промени бяха направени доста късно. Ако бяха възприети още когато се разработваше програмата, сигурен съм, че нямаше да имаме настоящите резултати. Същевременно, като Асоциация, направихме доста за популяризиране на някои възможни схеми в мярка Агроекология и виждаме, че през 2012-а имаме почти 10 пъти повече плащания по нея в сравнения с предходни години. Това е резултат от възприетите и направени промени, разширяването на обхвата и въвеждането на мярка НАТУРА. Надяваме се, че тази година този процес ще се задълбочи и ще имаме доста повече кандидати и по-голямо усвояване на евросредства. Разчитаме, че администрацията ще си вземе поуките и в следващия програмен период няма да има нужда от такова преходно време, а ще стартираме от самото начало с едно добро усвояване на парите по тези мерки. Така ще се минимизират рисковете от загуба на евросредства, които се очаква да са повече от настоящия програмен период.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Март 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg