Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Април 2013
Как се прави вино с вкус на история
Бизнес философията на семейство юристи, решили да направят своя винарна

Как се прави вино с вкус на история

print

e-mail facebook

Казват, че на хубавото вино и интересните истории няма насита. Поне животът го е доказал многократно. Поредното потвърждение на това беше срещата ми със Светла и Илия Иванови и техните бутикови вина, елегантно представени в уютно столично заведение. И преди да разберем от тях как се прави хубаво вино, ще започна с любопитната история.

В Еленския Балкан има едно китно живописно селце, наречено Марян. Районът е с вековни традиции в производството на вино, а името на селището тръгва от една интересна легенда за красивата дъщеря на Цар Иван Александър – Кера Тамара, сестра на Цар Иван Шишман – последният Български владетел.

Ако се питате каква е връзката между Светла и Илия Иванови и село Марян – това е виното. Двамата са юристи по образование и големи ценители на напитката на боговете. След дълги години като консуматори на вино, двамата решили да минат от другата страна – на производителите. Дълго време мислихме да стартираме свой бизнес, да направим нещо сами, с ръцете си, да участваме в направата на продукта, да го видим как живее, разказва Илия. „И стигнахме до извода, че най-добре е да започнем да правим това, което харесваме. И решихме да произвеждаме вино. Имахме тази идея от доста време.” За Светла Иванова бъдещият винарски бизнес има и емоционална окраска: „Мъжката половина от нашето семейство умее да бъде много убедителна, когато трябва да се представи някаква идея, да застане зад нея. Бях много щастлива, че в крайна сметка стигнахме до реализирането на нашето начинание. Аз съм родена и отрасла в Свищов, който е известен с винопроизводството си от десетилетия насам. Както се казва, общуването ми с лозята и с виното е тръгнало още от моето детство. И слава Богу, сега, в най-хубавите ми години, отново се връщам към виното.” За бизнес решението допринесъл и приятел- агроном на семейството, понастоящем технолог във винарската изба на Светла и Илия в с. Марян.

Семейството стартира проекта си през 2010 г. изцяло със собствени средства. Идеята ни беше производство на серия бутикови вина, добри не просто сами за себе си, а които превъзходно да се съчетават с храната, разказва още Илия. „Така, тръгвайки с амбицията от потребители да станем производители, постепенно оформихме и портфолиото на избата. Мотивиращото мото в нашето производство е да направим такива вина, че сядайки човек на трапезата, да започне с наше вино и да завърши пак с наше вино. Засега сме го изпълнили на 90%. Имаме две бели вина, едно розе и два червени купажа. Все още ни липсва едно десертно вино, но него го оставихме за малко по-нататък, когато добием повече самочувствие и опит.” На 2 юни 2011 г. мотивираното семейство юристи прави първата копка на своята изба, а на 20 септември приема първото грозде. Засега Светла и Илия нямат собствен масив. След дълго търсене откриват стопанин със 160 дка лозя на последните южни склонове на Средна гора, в с. Асеновец, на 60 км от избата. „Така че се получи една чудесна симбиоза – един малък производител на грозде, с внимателно и грижливо гледано лозе и в същото време там имаше всички сортове, от които ние се интересувахме: Совиньон блан, Шардоне, три червени сорта Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран. Човекът произвежда гроздето, а ние му помагаме при производството, участваме и в брането. Грижата за преработката остава наша. Защото водещата ни идея беше да направим винарната, да създадем едни много добри условия за винифициране на продукта.”

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Април 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg