През 2001 г. семейството на Начо Начев решава да се захване с отглеждането на лавандула като допълнителен доход върху 14 декара собствена земя в добруджанската община Ген.Тошево. Постепенно обаче синовете му Владимир и Добрин се включват в земеделската дейност и заедно решават да разширят производството и да превърнат начинанието в основен бизнес. Изграждат и собствена дестилерия, която доскоро е била в помещение под наем. Със заеми успяват да закупят постройката и сега са в собствена сграда. Така началото е поставено с ентусиазъм, голи ръце, един мотокултиватор и много труд, разказва управителят на фирмата Начо Начев. Той припомня, че първите декари са засявани и прибирани на ръка. По-късно обаче впряга познанията си и се захваща с трудната творческа задача да преработи няколко земеделски машини до състояние, подходящо за отглеждане на лавандула. Сега семейството е единственото в региона, което разполага с пълния машинен парк за тази дейност – техника за култивиране, пръскане, прибиране на етеричномаслени култури. Начо Начев се гордее с постиженията си в областта на земеделската техника и казва, че когато човек работи това, което може и знае, успехите не закъсняват. Смята, че неговата машина за прибиране на лавандула може да се конкурира с българското, дори с френското производство. В момента ръчно се произвежда само разсада за лавандула. През миналата година фирмата на Начеви става официален производител на разсад. Така се затваря цикъла на производство – от отглеждането и добиването на лавандула до преработката и получаването на етерично масло. В момента три семейства от фамилията Начеви обработват общо 370 дка етеричномаслени култури.
|