Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Юни 2013
Учени от 6 държави се събраха на конференцията „Иновации и развитие на земеделието в България”
Събитието се организира на 16 и 17 май от Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора

Учени от 6 държави се събраха на конференцията „Иновации и развитие на земеделието в България”

print

e-mail facebook

 

Учени от общо 6 държави се събраха на традиционната научна конференция на тема „Иновации и развитие на земеделието в България”, която организира на 16 и 17 май Аграрният факултет към Тракийския университет в Стара Загора. Чуждестранните гости бяха от Белгия, Турция, Румъния, Македония, Косово и Албания. Във форума се включиха и български учени. „Участваха около 90 учени от Аграрния факултет, от Ветеринарномедицинския и от Стопанския факултет, от структурите на Селскостопанската академия, от Агробиоинститута в София, от Аграрния и Лесотехническия университети и др.”, каза деканът на Аграрния факултет проф. дсн Радослав Славов, който откри тържествено научната среща и изнесе основния пленарен доклад.

„Конференцията е ежегодна, традиционна, правим я винаги в дните след празника на нашия факултет – Гергьовден. Темата неслучайно е такава тази година, защото отчитаме, че тежкото състояние на земеделието може да бъде променено и подобрено само чрез иновативно мислене и иновативно действие. Историята ни е показала многократно, че земеделието е в основата на икономиката на страната ни и много пъти ни е спасявало при криза. Смятам, че иновациите сега са нещо изключително важно, на което трябва да се обърне внимание, а и в европейската програма за Общата селскостопанска политика за Европа 2014-2020 г. има поставен акцент върху иновациите”, заяви в началото на форума проф. Славов, като пожела ползотворна работа на участниците и откри срещата.

„На конференцията бяха изнесени 160 доклади и научни съобщения в няколко секции – животновъдни науки, растениевъдни науки, екология, околна среда, качество на храните, аграрна техника и технологии, студенти и докторанти. След представянето на докладите се проведе и обсъждане и дискусия по темите. Научните работи, които бяха докладвани, ще минат през редколегия и ще бъдат отпечатани на английски език в научното списание на Аграрния факултет „Agricultural Science and Technology”, което издаваме вече четвърта година”, уточни проф. Славов.

Събитието уважи и земеделският министър от служебния кабинет проф. Иван Станков, който е и ректор на Тракийския университет. Министърът поздрави гостите и подари почетен плакет на Министерството на земеделието на декана в началото на научната среща. Проф. Станков се обърна към форума с думите: „Уважаеми колеги и гости, тук съм с огромно вълнение и благодарност за всичко, което правите за българската наука. Иновациите, които са тема на форума, са нещо изключително важно за следващия програмен период. Няколко основни пункта има, които заслужават много сериозно внимание. На първо място трябва да има интелигентен растеж и високо образование, което е нужно за европейското и българското производство. Нека всички се замислим какво трябва да направим в тази насока. Второто е устойчив растеж – дали сме узрели ние в България вече за това? В развитите европейски държави вече може да се говори за устойчив растеж, свързан най-вече с качеството на продуктите, докато в България ние сме на едно количествено ниво още и много неща трябва да направим. Предстои много сериозна и отговорна работа. На трето място трябва да се мисли за създаване на работни места, виждате в цяла Европа, в цял свят безработицата расте. И всичко това е свързано. Българското аграрно производство е наш основен приоритет и аз се опитвам да действам като министър в тази посока”, посочи проф. Станков.

 

 

Автор: Анита Загорова
Целия материал четете в брой Юни 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg