Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Юли 2013
7 Сорта на ДЗИ – Ген.Тошево изпитват в Турция, фаворити са Ивета и Аглика
Българските хлебни пшеници – все по-популярни в южната ни съседка

7 Сорта на ДЗИ – Ген.Тошево изпитват в Турция, фаворити са Ивета и Аглика

print

e-mail facebook

До 5 години във всяка точка на Турция ще се сее пшеница, разработена в Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево. Тогава ще се говори за милиони декари с български пшеници, защото сортовете са много добри и подходящи за турските условия. Това заяви по време на Деня на отворени врати Кемал Мехмед Ефраим, търговски директор и представител на фирма Тарар ун със седалище Текирдаг, Република Турция.

Фирмата доставя семена от хлебна пшеница за южната ни съседка. Още от 2008 г. започва сътрудничеството между нея и научния институт. В момента там се изпитват седем хлебни пшеници, един сорт тритикале и един твърда пшеница. Едната от пшениците е утвърдена и вписана в Националната сортова листа на Република Турция през миналата година, подчерта Кемал Мехмед Ефраим. До април 2014 г. ще се доизпитват още два сорта пшеница – Ивета и Галатея.

Популярният у нас сорт Енола е все още на изпитване в Турция, но при поливни условия. При поливане се тестват още една хлебна пшеница и сорт тритикале. Около 50% от площите в южната ни съседка са поливни. При такива условия добруджанският сорт Аглика даде добиви от 1050 кг от декар, добави още Кемал Ефраим. Житницата на Турция е районът на Коня, в Анадола. А там Аглика е на първо място при поливни производствени условия.

Защо се харесват българските пшеници?

Те са студоустойчиви и подходящи за всички региони на Турция – и за Анадола, и за Тракийската част. За Егейската част на Турция са по-подходящи сортовете на Института в Садово. Останалите критерии, по които се оценяват българските пшеници, селектирани в Добруджанския институт, са качеството на зърното и производителността.

В момента в Турция се води съревнование за приза „Златен клас”. Кемал Ефраим е сигурен, че сортовете Ивета и Аглика ще са в челните места – Ивета ще бъде първа като осилеста пшеница, а Аглика – като безосилеста. И двата сорта се представят отлично по полетата на южната ни съседка. Те дават между 50 и 200 кг от декар по-високи добиви в сравнение с останалите турски сортове пшеница. А в научно-изследователски полета Ивета и Аглика в Одрин са показали много високи добиви – между 780 и 850 килограма от декар. Изпитването на пшениците за приза „Златен клас” ще продължи до 2015 г. Сортовете пшеница на ДЗИ се конкурират с редица европейски сортове от Франция, Италия, Русия, Унгария.

Плановете на турската фирма включват и други култури, една от които е нахутът – изключително търсен в Турция, разказва още Кемал Ефраим. Нахутът е много богат на протеини, бъдещата храна на човечеството. Фирмата ще предложи два сорта нахут за изпитване в България, за да се включат в Националната листа на Република България. Целта е България да стане център на семепроизводството на нахут.

В Деня на отворените врати производители и учени посетиха полетата на Института и се запознаха с 14 сорта обикновена пшеница, 2 сорта твърда, 4 сорта тритикале и 1 сорт ечемик, създадени от селекционерите му. За есенната сеитбена кампания от тях ще се продават базови семена. Селекцията на учените винаги отговаря на предизвикателствата на климата, подчерта директорът доц. Иван Киряков. Всички сортове, които са признати от ИАСАС, са с висока продуктивност, висока устойчивост на болести, висока устойчивост на абиотични стресови фактори – засушаване, замръзване.

 

Автор: Галина Недкова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg