Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Юли 2013
Прецизното семепроизводство – възможно с техника Maschio Gaspardo и Gregoire Besson
Сеялки и плугове, предоставени от НИКА 2 ООД, улесняват заготовката на висококачествени семена

Прецизното семепроизводство – възможно с техника Maschio Gaspardo и Gregoire Besson

print

e-mail facebook

Земеделската техника винаги е от изключително значение за всяко едно стопанство. А когато става дума за семепроизводство, компромиси в качеството на машините просто не съществуват. Отговор на високите си изисквания Мариела Йорданова, изпълнителен директор на Сортови семена ЕАД – гр. Разград, намира в сътрудничеството с НИКА 2 ООД още от 2002 г. От тази фирма са закупени сеялки Maschio Gaspardo и плуг Gregoirе Besson. Производствената база на Сортови семена ЕАД се намира в град Кубрат и обхваща 22 000 дка. Върху 5 000 от тях се извършва специализирано семепроизводство – семена пшеница, ечемик, овес, люцерна, царевица, слънчоглед.

Закупуването на сеялка Maschio Gaspardo се оказва повече от наложително, разказва Мариела Йорданова. В семепроизводството се изисква изключително прецизна сеитба с точна бройка на семената. 6-редовата сеялка за пролетни култури с торовнасяне работи с вакуум апарат и е лесна за обслужване. Работната скорост е от 6 до 10 км в час, разясни Станислав Стефанов, отговарящ за техническата изправност на агротехниката. По думите му в производствената база разчитат вече 5 години на този вид сеялка, доказана и утвърдена на пазара.

Сеялката за слята сеитба на есенници Nina се е превърнала в хит сред механизаторите в базата. „Ние сме фенове на този модел. Той е много лесен за обслужване, за настройване, продължава разказа си Мариела Йорданова. – Това е много важно за семепроизводството, защото се влиза на малки площи, с различни сортове, в различни генерации и тази лесна поддръжка и изключителна прецизност на нас ни гарантира сортовата чистота. Почистването е изключително важно, защото се прави на полето.”

За идеални полета в производствената база край Кубрат разчитат на обръщателен плуг Gregoirе Besson, доставен също от фирма НИКА 2. Той е с 6-плужно тяло, завърта се около оста си, осигурява лесна и прецизна работа и бърза подмяна на отделните детайли. На нивата е безупречен, с висока производителност, подчерта Станислав Стефанов.

„Gregoirе Besson е изненада за нас, защото е плуг като плуг, ама не съвсем, шегувайки се обобщи Мариела Йорданова. – Ако минете по нашите полета, ще видите, че са идеално равни и по тях няма див овес или други плевели, които през последните години завладяха нивите.” Освен прецизната агротехника, причина за чистите полета е и отличната обработка на почвата. С плуга се постига идеално равна и дълбока оран, всички растителни остатъци са достатъчно добре затрупани на 35 см дълбочина, т.е. гарантират се чисти и равни посеви. Мариела Йорданова не крие плановете си през следващата стопанска година стопанството да разполага с още един плуг Gregoirе Besson. 

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Юли 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg