Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Август 2013
Купроцин Супер М, Купросейт Голд М, Фунгуран ОН 50 ВП и Топ плюс – четворна защита за лозята
Агрия АД – качество на конкурентни цени

Купроцин Супер М, Купросейт Голд М, Фунгуран ОН 50 ВП и Топ плюс – четворна защита за лозята

print

e-mail facebook

Единственият български производител на препарати за растителна защита Агрия АД предлага няколко варианта за запазване на гроздовата продукция от икономически най-важните болести – оидиум, обикновена мана и сиво гниене по лозата. За опазването на лозата от обикновена мана специалистите предлагат три продукта – Купроцин Супер М, Купросейт Голд М и Фунгуран.

Купроцин Супер М се прилага в по-ранните фази, когато все още няма открити първи мазни петна.

„Продуктът е контактен, комбинация е от две активни съставки и оказва едно добро превантивно действие за началните фази на развитие на лозето”, сподели Лиляна Петрова, регионален мениджър на фирма Агрия.

Купросейт Голд М съдържа две активни вещества – симоксинил и манкоцеб, които имат изявен синергизъм помежду си. Взаимодействието между тези две съставки осигурява едно добро предпазване на гроздовата продукция и има системно и лекуващо действие.

По думите на Лиляна Петрова „дори при третиране 48 часа след възникване на първата инфекция, може да осигури изкореняване на заразата. Този продукт се прилага в най-критичните фази на заразяване на гроздето с мана, а именно от фенофаза прецъфтяване до фенофаза грахово зърно.”

Фунгуран се прилага към края на вегетацията и способства за по-доброто узряване на дървесината и подготовка на лозето за по-добро презимуване. Продуктът се използва задължително и след градушки или когато са причинени наранявания на листата от бурни ветрове. Фунгуран съдържа голямо количество мед, а медните йони способстват за по-доброто навлизане на лозите във фазата на зимен покой и за по-доброто узряване на пръчките.

Следващият продукт на Агрия, който намира отлично приложение в лозовите насаждания, е Топ Плюс. Той предпазва гроздето от оидиум и сиво гниене и се прилага трикратно. Първото приложение е след прецъфтяване, второто се прави преди затваряне на грозда, а третото, последно приложение, предпазва лозовите масиви и срещу сиво гниене и при прошарване на гроздето.

Освобождаването на лозята от плевели също е важно агротехническо мероприятие за професионалните лозари. Хербицидът Наса 36 СЛ се използва срещу всички плевели. Дозата на приложение варира от 400 до 600 мл/дка срещу едногодишните, а срещу многогодишните плевели – между 600 и 1200 мл/дка.

Рангел Танев от село Пъдарско отглежда 85 декара лозя. По препоръка на агрономите на фирма Агрия приложил успешната схема за защита на насажденията си. „Няма и следа от маната по лозята, всичко е опазено”, похвали се г-н Танев. Той започнал пръскането още през зимата, след което направил едно пролетното ранно третиране. Благодарение на това и на задължителното системно пръскане, което е характерно през летния сезон, лозовият масив е в изключително чист вид. „Очакваме добър добив. И за в бъдеще имаме желанието да се доверим отново на качествените продукти на фирма Агрия АД.”

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg