Един ароматен плод се отглежда на големи площи от няколко години в Добруджа. Семейството на Веселин Черкезов печели през 2008 г. проект по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони и засажда 300 дка дюли от сортовете Враня, Асеница и Хемус край село Пчелник. В момента в градината си с овошки отглежда и 250 дка с кайсии.
Първото ни впечатление от посещението на трайните насаждения край селото – едри плодове, почти узрели, греещи от бледозелено до яркожълто под есенното слънце. И питаме – защо дюли? Отговорът пристига едновременно и от бащата Веселин Черкезов, и от синовете му Александър и Тихомир.
Плодът не е особено популярен, но има доста болести, които го засягат. Твърде много са рисковете при това производство, споделя Александър Черкезов. „Основното заболяване е огненият пригор, за който единственото решение са механичните мерки – изрязване на клонки, изгаряне с цел да се унищожи бактерията”. Необходимостта от „ръчна” растителна защита се определя от факта, че в момента стопанството е в период на преход към биологично производство. Стремежът на цялото семейството е да прави екологично чисто земеделие и затова са се решили на тази стъпка. „Затова наблягаме повече на ръчните дейности, отколкото на третиране с продукти и използване на машини”, подчерта още Александър. „Преходът към биологично стопанство е три години. Догодина вече ще получим сертификат и това ще ни даде възможност да търсим други пазари на по-добри цени.”
Дюлята не е популярна за създаване на трайни насаждения у нас и производителите се броят на пръсти. Липсата на консервни фабрики, които да изкупуват и преработват ароматния плод, правят производството още по-трудно. В Европа изключително търсено е сладкото от дюли. От плода се правят още конфитюри, сокове, компоти, разказва бащата Веселин Черкезов. „В Северна Европа дюлята се радва на по-добра популярност. Основни производители са Турция, Гърция и Италия.”
У нас има проблем с изкупуването на продукцията. Миналата година семейство Черкезови е обрало средно около 300 кг от декар. Продукцията е реализирана основно в Румъния и у нас на вътрешния пазар. Преди година изкупната цена е била около 30 цента за килограм без ДДС. Сега цените се очертават същите. Очакванията са отново румънският пазар да поеме произведените у нас дюли. Веселин Черкезов разказва, че вече има интерес и от производители на сокове в Германия, затова ще пласира част от стоката си там.
|