Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Ноември 2013
Дюлята – позната и непозната в Добруджа
Най-големият производител в региона отглежда повече от 300 дка от вкусния плод

Дюлята – позната и непозната в Добруджа

print

e-mail facebook

Един ароматен плод се отглежда на големи площи от няколко години в Добруджа. Семейството на Веселин Черкезов печели през 2008 г. проект по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони и засажда 300 дка дюли от сортовете Враня, Асеница и Хемус край село Пчелник. В момента в градината си с овошки отглежда и 250 дка с кайсии.

Първото ни впечатление от посещението на трайните насаждения край селото – едри плодове, почти узрели, греещи от бледозелено до яркожълто под есенното слънце. И питаме – защо дюли? Отговорът пристига едновременно и от бащата Веселин Черкезов, и от синовете му Александър и Тихомир.

Плодът не е особено популярен, но има доста болести, които го засягат. Твърде много са рисковете при това производство, споделя Александър Черкезов. „Основното заболяване е огненият пригор, за който единственото решение са механичните мерки – изрязване на клонки, изгаряне с цел да се унищожи бактерията”. Необходимостта от „ръчна” растителна защита се определя от факта, че в момента стопанството е в период на преход към биологично производство. Стремежът на цялото семейството е да прави екологично чисто земеделие и затова са се решили на тази стъпка. „Затова наблягаме повече на ръчните дейности, отколкото на третиране с продукти и използване на машини”, подчерта още Александър. „Преходът към биологично стопанство е три години. Догодина вече ще получим сертификат и това ще ни даде възможност да търсим други пазари на по-добри цени.”

Дюлята не е популярна за създаване на трайни насаждения у нас и производителите се броят на пръсти. Липсата на консервни фабрики, които да изкупуват и преработват ароматния плод, правят производството още по-трудно. В Европа изключително търсено е сладкото от дюли. От плода се правят още конфитюри, сокове, компоти, разказва бащата Веселин Черкезов. „В Северна Европа дюлята се радва на по-добра популярност. Основни производители са Турция, Гърция и Италия.”

У нас има проблем с изкупуването на продукцията. Миналата година семейство Черкезови е обрало средно около 300 кг от декар. Продукцията е реализирана основно в Румъния и у нас на вътрешния пазар. Преди година изкупната цена е била около 30 цента за килограм без ДДС. Сега цените се очертават същите. Очакванията са отново румънският пазар да поеме произведените у нас дюли. Веселин Черкезов разказва, че вече има интерес и от производители на сокове в Германия, затова ще пласира част от стоката си там.

 

Автор: Галина Недкова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg