Модерно преработвателно предприятие за обработка на ядки е най-новата придобивка за софийското село Горни Лозен. Фабриката е изградена за 2 години с проект по мярка 123 от Програмата за развитие на дселските райони (ПРСР), а за тържественото ù откриване пристигна лично зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Предвид не особено благоприятната икономическа ситуация в страната, разбираема беше еуфорията, съпътствала старта на новата производствена линия. Програмата за развитие на селските райони е една изключителна възможност в тежките условия, в които се намираме, да бъдат направени конкурентни предприятия, задоволяващи нуждите на българския пазар, коментира по време на откриването на фабриката нейният технически директор Георги Койчев. „И по този начин ние да се реализираме на нашия пазар, да бъдем доминиращи на него, да си позволим да се храним с продукти, отговарящи на нормалните европейски норми”, обяви той.
Инвестицията в изграждането на предприятието е около 4 млн. лева, като европейската субсидия е 50%. Новата фабрика се разпростира на площ от 1009 кв.м. Застроената площ е 500 кв.м, като промишлената сграда е на 3 нива, а само производствената зала е 240 кв.м, оборудвана с модерна техника. Със старта на предприятието се откриват 25 нови работни места при едносменен режим на работа. „Ако пазарът даде възможност и нещата се развиват в добра за нас посока, надяваме се да можем да уплътним производството в по-голям часови диапазон, което да ни позволи да назначим повече от тези хора”, коментира още г-н Койчев.
Проектът по мярка 123 от ПРСР е за цялостно изграждане на производствената сграда с прилежащата ù планировка отвън, включваща площадка за маневри и обслужване на автомобилите на доставчици и клиенти, както и вътрешното обзавеждане на фабриката. Тя е оборудвана с две успоредни механизирани линии, с които предприятието достига капацитет на производство 1200 тона годишно, при едносменен режим на работа. Тук ще бъдат овкусявани, изпичани и пакетирани ядки в различни разфасовки и опаковки, дори по заявка на клиента, сподели при съвместната ни разходка из цеха Георги Койчев. „Имаме и специализирана машина за пакетаж на хоризонтален тип опаковки дойпак (doypack), което представлява стоящ пакет с ципер. Той позволява на клиента да отвори и консумира от ядките и после отново да затвори опаковката, а впоследствие да продължи консумацията, защото качеството на продукта се запазва. Циперът позволява отваряне и херметично затваряне на ядките. Инвестираме в проектите си много труд, желание и съвременни технологии, заяви още директорът Георги Койчев. „Бих искал да кажа нещо, което за мен е много важно – при реализацията на проекта сме използвали български производители на машините, български доставчици на всички материали, както за строителството, така и за машинния парк за обработка на продуктите и суровините. Това позволява парите да останат в българската икономика. Гаранцията идва от факта, че това са големи производители, с установени правила и норми и работещи в съответствие с международните стандарти. Това са доставчици на големи наши производители на хранителни продукти.”