Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Юни 2014
Затворен цикъл на собствено производство с висока добавена стойност
Предприятието за преработка на плодове и зеленчуци чрез сушене в с. Старо Железаре – образец за инвестиция по ПРСР

Затворен цикъл на собствено производство с висока добавена стойност

Данчо Кощилаков - земеделски производител

print

e-mail facebook

 „Искате ли да пишете за нещо полезно и добро. На хората им омръзна да четат и слушат от сутрин до вечер кой какво е откраднал или от какво е пострадал! Струва ми се, при вас темите са други“, прозвуча глас с нестандартно поднесена покана по телефона към сп. „АгроКомпас“. Спонтанна беше реакцията ни на солидарност с желанието на непознатия погледът и перото ни да са в посоката на позитивните и градивни неща. Като спасение от дефицита на сътвореното, често безплодното ни ежедневие, беше поканата на земеделския производител и предприемач Данчо Кощилаков за медийна съпричастност при откриване на предприятието му за преработка на плодове и зеленчуци чрез сушене в с. Старо Железаре, община Хисаря. Събитието беше в Деня на Европа през изминалия месец май, символичен за фирмата му със седалище в гр. Хисаря, защото „Предприятието за преработка на плодове и зеленчуци чрез сушене” беше вече един успешно осъществен проект по Програмата за развитие на селските райони още в края на 2013 г. Адекватно на прозорливата инвестиция, подпомогната с европейски средства, беше и официалното откриване на това единствено по рода на Балканския полуостров предприятие.

И ако доскоро вървеше рекламната кампания под наслов „Европейски пари за българското село“, инвестицията в преработвателното предприятие в с. Старо Железаре е може би един от най-добрите модели за ефективното влагане на евросредства за печелившо българско земеделие. При него се вижда как произведената на полето суровина увеличава своето търсене и вдига няколкократно цената си вече като преработена в продукт с повишена добавена стойност. А за него практиката показва, че и клиентите, и пазарите са повече. И ако всичко това е някак просто за обяснение, зад случването му стои способността или сбъдната мечта да умееш или просто да се научиш да се трудиш, да имаш воля и любов за това нещата да се случват с целенасочен труд. А плодовете на този труд да станат възможност да помечтаеш и сбъднеш мечтата си и за нов урожай от добра инвестиция. И той да е звездният миг за самия теб – като земеделски производител тук и сега, в България да се докажеш на себе си и на партньорите ти от богатите и уредени европейски страни. Така изглежда веруюто на земеделския производител Данчо Кощилаков, роден в Старосел – едно от най-българските като дух от миналото и усещане в настоящето селище в страната ни.

За мнозина земеделци у нас, излъгали се да прочетат това днес, тези мисли са твърде наивни. Опровергава ги обаче откровението на Данчо Кощилаков: „Аз постигнах американската си мечта в България“ при официалното откриване на предприятието. На празника присъстваха кметът на Старо Железаре Илия Томов, гости от посолствата на Франция и Словакия, партньори от Сърбия, Бернард Макабю – шефът на френската компания, от която е закупено основното оборудване на предприятието, експерт от банката кредитор на проекта, както и създателят на уникалния български сорт сини сливи, преработвани чрез сушене в новото предприятие в с. Старо Железаре.

 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg