Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Октомври 2014
За седма поредна година Монсанто организира ФАРМ ПРОГРЕС ШОУ в Румъния
Компанията представи на полето водещи царевични хибриди и концепции

За седма поредна година Монсанто организира ФАРМ ПРОГРЕС ШОУ в Румъния

print

e-mail facebook

За седма поредна година семенарският гигант Монсанто проведе в Румъния най-мащабното събитие при полски условия, което се организира в Югоизточна Европа – Фарм Прогрес Шоу. Каква е целта – „Фермерите да видят в реални условия царевични и рапични хибриди Декалб и концепции за тяхното отглеждане, имащи за цел да отключат максималния добивен потенциал, заложен в семената”, обясни Николай Черкезов, мениджър на Монсанто България.

Фермери от цяла Европа, в продължение на една седмица, имаха възможност да видят десетки царевични хибриди, засети при различни гъстоти и разнообразие от почвени обработки, торови норми и растителна защита.

На първо място, на полето бяха представени HD царевичните хибриди, толерантни на високи температури и засушаване. Добивите от тях са с 50 до 100 кг/дка повече от конвенционалните, разясни Николай Методиев, технически представител на Монсанто. Компанията  предлага 5 HD хибрида, които вече се отглеждат и у нас. Особено внимание заслужава хибридът ДКС 5222 HD, при който по-високата посевна норма и добивът са в пропорционална зависимост. Впечатление прави и ДКС 4014 HD, който се отличава със способността си да образува по-дълъг кочан при влажни условия и да реализира по-висок добив чрез образуването на 5-9 зърна повече в ред.

Сред новите попълнения в портфолиото на Монсанто е царевичният хибрид ДКC 4608 HD. Характерният жълт цвят е причина да се нарича „златното зърно“, което го отличава от всички останали на пазара. Зърното е и по-твърдо, което прави хибрида толерантен на неприятелите нощенка и царевичен стъблопробивач. ДКC 5542 се предлага в България от една година, насоката му е производство на силаж и биогаз, а хибридът ДКC 5632 е подходящ за зърно и силаж. При царевичните семена Монсанто е единствената мултинационална компания в страната, която увеличава пазарния си дял през 2014 година и то с 5%. 

Компанията демонстрира своя проект, наречен „Силни корени – високи добиви“. Какво представлява той – обясни на фермерите Трифон Василев, маркетинг и продуктов мениджър на Монсанто в България. „Направихме няколко изкопа на различни места в страната, демонстрирайки кореновата система на хибридите Декалб в естествени условия. Бяха наблюдавани корени на дълбочина до 2 м. Мощната подземна част на растенията е една от причините за по-високите добиви от хибридите Декалб.“

На Фарм Прогрес Шоу в Румъния беше демонстрирана и концепцията Max Tech с използване на царевични хибриди Декалб, при която се постигат максимални добиви със завишени вложения за интензивно отглеждане на културата. При Max Tech добивите достигат до 1400-1500 кг/дка.

Другата култура, представена на събитието в Румъния, беше рапицата, при която Монсанто е световен лидер, включително и в България. Тук бяха демонстрирани различни хибриди – както подходящи за интензивни условия на отглеждане, така и по-невзискателни, но даващи максимален добив от всяко едно поле, където са засети.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg