Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Ноември 2014
Мостове към устойчивото земеделие на Нидерландия
Проследеният път на холандското млечно телешко за българския пазар

Мостове към устойчивото земеделие на Нидерландия

print

e-mail facebook

Преди две години репортаж на „АгроКомпас“ запозна читателите си с холандските шеф-готвачи Ерик ван Велувен и Каролина Верхувен, които бяха у нас по покана на Българско-холандския проект „Новото тракийско злато“ с подкрепата и участието на Посолството на Кралство Нидерландия в България и „Соул кичън“ - София за организираните Дни на кулинарията с био и местни продукти от Източните Родопи. В рамките на кулинарния фест посетиха и маджаровското село Горно поле, където „Дивата ферма“ и нейните стопани, биопроизводителите Благовеста и Николай Василиеви, им предоставиха възможност да приготвят и демонстрират здравословни ястия с биологични и източнородопски продукти. В интервюто си за сп. „АгроКомпас“ (бр. 8/2012 г.) холандският шеф-готвач, председател на фондация, популяризираща правилното хранене, и професор в Saxioncollege Ерик ван Велувен, обяви: „Фокусът ми е върху клиенти с предпочитание към местните продукти и природата.“ Колежката му Верхувен – етнолог и директор на Академия по кулинарна история, пък сподели 40-годишния си опит в консервирането на месо, зеленчуци, плодове и разработените от нея множество рецепти за конфитюри, сладка, чатни, сухи супи. Интересни бяха и презентациите по готвене с традиционни местни продукти, консервиране, кулинарно наследство и история.

Дните на кулинарията, организирани с подкрепата и участието на Посолството на Кралство Нидерландия у нас тази година, бяха еталон за конкурентоспособност в действие, съчетана с диалогичността на хората и институциите в една малка държава, разположена в Северозападна Европа и на практика създадена в резултат на борбата на човека с морето. Една холандска поговорка гласи: „Бог създаде земя за всички народи, холандците си я създадоха сами.“

Упоритото си търсене и намиране на природа, която да развият устойчиво в полза на равновесието и взаимната изгода между човека и природата, показаха и у нас, като стимулираха и подкрепиха тази дейност с петгодишния си проект „Новото тракийско злато“, започнал през 2009 г. и финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия. Този уникален проект за цялото това време успя да демонстрира как нашите местни хора в Източните Родопи могат и желаят да живеят в дивата природа като облагородяват както нея, така и себе си с потенциала на биологичното земеделие и развитието на екотуризма в петте общини Източни Родопи – Маджарово, Кърджали, Ивайловград, Крумовград и Стамболово. Проектът помогна на предприемчивите стопани в тях да се захванат с биоземеделие, преоткривайки една незаета икономическа ниша в региона, която на практика прозряха с помощта на експертите по проекта от българска и холандска страна.

Животновъдството, което дава около 70% от общата селскостопанска продукция на Нидерландия, е водещ отрасъл в нейното земеделие. Отглежданите 4,6 млн. глави едър рогат добитък (от тях 2,3 млн. крави) я държат на първо място в света по среден млеконадой от крава. В същото време страната е сред водещите производители в Европа на висококачествени телешки меса пак от млечното говедовъдство. Холандското млечно телешко месо, световноизвестен деликатес от години, се предлага вече и в български магазини и ресторанти. Деликатният му вкус е гарантиран от прецизни стандарти за качество, а пътят му може да бъде проследен от фермата до магазина, като потребителите му имат достъп до информацията за произхода на телетата и за храната, с която са отгледани.

Между тези световни и европейски потребители някак неизбежно са и българските, защото поне от четвърт век насам държавата ни не осигури адекватни и стимулиращи условия за родното животновъдство и производството на телешко месо за вътрешния пазар у нас. И когато тази наша ниша е празна или просто свободна, съвсем естествено и логично е големите, стабилни производители да я запълнят с продуктите си. А за качествени храни вътрешното ни потребление отдавна е зажадняло.

 

 

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg