Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Март 2015
Във виното е животът!
В Опитната станция по лозарство и винарство, гр. Варна отглеждат 250 дка лозя и правят вино в уникална изба под земята

Във виното е животът!

print

e-mail facebook

 

Тайната на хубавото вино се търси векове наред. Не е тайна обаче, че трябва да разполагаш с добри лозя, добър технолог и подходящи условия за отлежаване на божествената напитка. Именно до този извод стигна екип на сп. „АгроКомпас“ при посещението си в Опитната станция по лозарство и винарство в морската ни столица Варна. В нея се отглеждат 250 дка лозови масиви и се прави вино в уникална изба под земята. Ето и малко история: Опитната станция по лозарство и винарство е създадена през 1953 г. с цел да развива научна и научно-приложна дейност. Малко по-късно, през 1962 г. врати отваря и атрактивна изба в тунел под земята, в която обаче не всеки можел да влезе. Тук вино са опитвали само представители на партийния и държавния елит на бившите социалистически страни, а влизането е било строго регламентирано – дори и за научните работници.

„Сега по-често се приемат гости, тъй като желанието ни е да се отворят вратите на избата за все повече хора“, разказва Радослав Йовков, директор на Опитна станция по лозарство и винарство, гр. Варна. Всичко е автентично, дори буретата са на повече от 50 години и се поддържат в състояние за нормално функциониране. Те са с вместимост от 560-570 литра. Винарската изба има капацитет за преработка на 150 тона грозде. Бъчвите са подредени в тунел с обща дължина от 150 метра, с постоянна целогодишна температура от 12-14 градуса. Краят му е на 35 метра под земята. Така се осигурява оптимална влажност и температура, подходящи за винифицирането на виното. При почвено-климатичните условия край Варна най-добре вирее предимно бялото грозде. Върху 250 декара се отглеждат бели сортове като Варненски мискет, Димят, Шардоне, Совиньон Блан и др.

Общо 105 сорта грозде, селектирани в България, се пазят в колекцията на Опитната станция. 89 от тях са десертни, 16 – безсеменни. „Това са селектирани през годините сортове в нашия генофонд, това е богатството на България и нашата мисия е да запазим този генофонд и да го развиваме в бъдеще. Значимите за генофонда сортове са 43, които са разположени върху 50 декара. Това са сортовете, върху които са работили нашите колеги през годините, правили са изследвания, регистрирали са ги и са ги утвърдили като сортове в сортовата листа на България. Ние се грижим за тях, за някои от тях имаме определен брой лози, които се броят на пръсти. Затова аз приемам за своя мисия опазването на това богатство“, категоричен е Радослав Йовков.

За половин век съществуване избата е спечелила 32 златни и 36 сребърни медала. В генофонда на Опитната станция се съхраняват и типичните за региона Варненски мискет и Димят, допълва още директорът. „Имаме шест клона на Варненски мискет и ние се гордеем, че не само го отглеждаме, но и съхраняваме. Характерен за региона на Варна е и сортът Димят. От него при нас също имаме няколко клона. Това е ценен за региона сорт, макар че малко по-трудно узрява“.

 

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Март 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg