Тайната на хубавото вино се търси векове наред. Не е тайна обаче, че трябва да разполагаш с добри лозя, добър технолог и подходящи условия за отлежаване на божествената напитка. Именно до този извод стигна екип на сп. „АгроКомпас“ при посещението си в Опитната станция по лозарство и винарство в морската ни столица Варна. В нея се отглеждат 250 дка лозови масиви и се прави вино в уникална изба под земята. Ето и малко история: Опитната станция по лозарство и винарство е създадена през 1953 г. с цел да развива научна и научно-приложна дейност. Малко по-късно, през 1962 г. врати отваря и атрактивна изба в тунел под земята, в която обаче не всеки можел да влезе. Тук вино са опитвали само представители на партийния и държавния елит на бившите социалистически страни, а влизането е било строго регламентирано – дори и за научните работници.
„Сега по-често се приемат гости, тъй като желанието ни е да се отворят вратите на избата за все повече хора“, разказва Радослав Йовков, директор на Опитна станция по лозарство и винарство, гр. Варна. Всичко е автентично, дори буретата са на повече от 50 години и се поддържат в състояние за нормално функциониране. Те са с вместимост от 560-570 литра. Винарската изба има капацитет за преработка на 150 тона грозде. Бъчвите са подредени в тунел с обща дължина от 150 метра, с постоянна целогодишна температура от 12-14 градуса. Краят му е на 35 метра под земята. Така се осигурява оптимална влажност и температура, подходящи за винифицирането на виното. При почвено-климатичните условия край Варна най-добре вирее предимно бялото грозде. Върху 250 декара се отглеждат бели сортове като Варненски мискет, Димят, Шардоне, Совиньон Блан и др.
Общо 105 сорта грозде, селектирани в България, се пазят в колекцията на Опитната станция. 89 от тях са десертни, 16 – безсеменни. „Това са селектирани през годините сортове в нашия генофонд, това е богатството на България и нашата мисия е да запазим този генофонд и да го развиваме в бъдеще. Значимите за генофонда сортове са 43, които са разположени върху 50 декара. Това са сортовете, върху които са работили нашите колеги през годините, правили са изследвания, регистрирали са ги и са ги утвърдили като сортове в сортовата листа на България. Ние се грижим за тях, за някои от тях имаме определен брой лози, които се броят на пръсти. Затова аз приемам за своя мисия опазването на това богатство“, категоричен е Радослав Йовков.
За половин век съществуване избата е спечелила 32 златни и 36 сребърни медала. В генофонда на Опитната станция се съхраняват и типичните за региона Варненски мискет и Димят, допълва още директорът. „Имаме шест клона на Варненски мискет и ние се гордеем, че не само го отглеждаме, но и съхраняваме. Характерен за региона на Варна е и сортът Димят. От него при нас също имаме няколко клона. Това е ценен за региона сорт, макар че малко по-трудно узрява“.