Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Май 2015
Финансови инжекции по de minimis ще реанимират животновъдството
Договорни отношения в сектора на млякото – помощ или имитация?

Финансови инжекции по de minimis ще реанимират животновъдството

print

e-mail facebook

Консултативен съвет по животновъдство, на който да бъдат обсъдени проблемите на млечния сектор във връзка с отпадането на млечните квоти на ниво ЕС, свика миналия месец министърът на земеделието и храните Десислава Танева. На продължило близо 7 часа заседание браншовици и експерти в сектора дискутираха върху разработените от експертите на Министерството на земеделието и храните варианти за увеличаване на финансирането му, изпратени за одобрение от Европейската комисия. При силно ограничения бюджет от 5 млн. лв., с който МЗХ разполага, на този етап беше решено тези средства да се разпределят само между овцевъдите. Така силно пострадалият от болестта „син език” сектор ще получи  de minimis за стопаните на овце и кози майки

Общият размер е 5 млн. лева за 2015 г. Приемът на документи по нея започна на 27 април и продължи до 15 май т.г. с подаване на заявления в областните структури на ДФЗ по постоянен адрес на физическите лица и на едноличните търговци или по адрес на управление за юридическите лица. С право на помощта са животновъдите, които отглеждат минимум 50 овце-майки или кози-майки, или общо поне 50 овце-майки и кози-майки в едно стадо. За получаването ѝ фермерите трябва да запазят 75% от броя на животните, за които е предназначена, до 31 август 2015 г. В заявлението за кандидатстване трябва се отбележат броят животни, за които се иска подпомагане, както и размерът на други помощи, получавани от 1 януари 2013 г. до момента. ДФЗ ще извърши проверка за наличния брой овце-майки и кози-майки, декларирани за подпомагане чрез Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 25 май до 15 юни 2015 г. Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337,45 лв.) за период от три данъчни години (2013-2015).

От браншовия съюз на говедовъдите съобщиха, че членовете им ще трябва да представят разчети със заявка за получаване на държавна помощ, след което МЗХ се ангажира да поиска допълнителни средства от националния бюджет. Говедовъдите биха могли да получат по 15 хил. евро, само ако през последните три години не са получавали помощ по de minimis. От средата на миналата година влезе в сила новият европейски регламент, който увеличи помощта от 7 500 на 15 000 евро. Възможни са няколко варианта, но все още нищо не е ясно, докато Европейската комисия не даде разрешение.

За оценка на ситуацията с отпадналите млечни квоти на ниво ЕС и в условията на руско ембарго „АгроКомпас“ се обърна към председатели на най-големите браншови организации в животновъдството и в млекопреработката у нас, и към познат на читателите ни с гражданската си позиция млекопроизводител и собственик на кравеферма I-ва категория в Плевенско.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Май 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg