Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Май 2015
Производство на биогориво от водорасли – бизнес с неизчерпаеми възможности...
...И отговор на нов еврорегламент

Производство на биогориво от водорасли –  бизнес с неизчерпаеми възможности...

print

e-mail facebook

Как да развивате печеливш бизнес, в който инвестициите са с бърза възвръщаемост? И този бизнес да допринася за опазването на околната среда и същевременно с това търсенето на продукта, който произвеждате, да е все по-голямо? От какво се нуждаете? Само от маслодайни водорасли. И за да не ви прозвучи като шега - ще добавя и... 10 млн. евро. Не се страхувайте. Тази инвестиция ще бъде възвърната в рамките на 5 години предвид търсенето на биогорива в световен мащаб. В такъв бизнес в Италия е инвестирал Донато Тота. Неговите две инсталация за производство на биодизел от водорасли ще бъдат завършени през тази година. „Приложението на тази технология в практиката е истински бизнес за този, който го прави. Биодизелът не може да има друго бъдеще освен повишено търсене. Печалбата е много голяма“, заяви бизнесменът от Италия. За Европа това е нова технология. Такива инсталации са изградени и работят в САЩ и Китай.

Защо производството на биодизел от водорасли ще има безапелационен успех?

Намаляването на наличността на конвенционалните горива, покачващите им се цени и тяхното участие в натрупването на въглероден диоксид в околната среда доведе до необходимостта от търсене на алтернативни горива. Традиционна суровина за производството на биодизел са маслодайните култури. Биодизел може да се произвежда от соево, палмово, фъстъчено и други растителни масла; животински мазнини, дори от готварско олио. Производството на биогорива от водорасли е една от възможните алтернативи за производство на екологично чисто гориво, което да замени традиционно използваните горива. Произведеният биодизел е биологично разградим, а при изгарянето му той по-малко замърсява околната среда в сравнение с конвенционалните горива. В него липсва сяра и е с добри смазочни показатели.

Съгласно директивите на Европейския съюз през 2020 г. 20% от дизеловите горива, предлагани в търговската мрежа, трябва да бъдат био. Освен това през юли 2015 г. ще излезе нов европейски регламент, според който 14% от биогоривата трябва да се произвеждат от масла от растителен произход, негодни за човешка консумация. Единствената алтернатива за производство на биогорива, отговарящи на тази директива, е производството от водорасли и тя се представя на българския пазар от г-н Тодор Николов и Джанлуиджи Вила, представители на Algamoil за България и региона.   

 

Автор: Светла Стефанова
Целия материал четете в брой Май 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg