Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Юли 2015
Търговското споразумение между ЕС и САЩ – продължаващ диалог с противоречиви оценки
Дискусии за рисковете пред българското земеделие инициира евродепутатът Момчил Неков

Търговското споразумение между ЕС и САЩ – продължаващ диалог с противоречиви оценки

print

e-mail facebook

На 10 юни т.г. Европейският парламент отложи гласуването и дебата по препоръчителната резолюция на ресорната Комисия по международна търговия за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС. Председателят на ЕП Мартин Шулц реши да върне доклада с препоръки заради предложените над 200 поправки към документа. На самата пленарна сесия отлагането беше подкрепено от 183 евродепутати, 181 гласуваха против и 37 се въздържаха. Одобрението на ЕП на този етап не е от съществено значение за продължаване на преговорите, но при всички положения ще е задължително за успешното договаряне на ТПТИ. Предстои Шулц да върне резолюцията, заедно с предложените поправки по нея на Комисията по международна търговия. От своя страна, тя ще трябва да ги разгледа на 15 и 16 юли на заседанията в Брюксел.

И докато ЕС и САЩ търсят съгласувания път към най-голямата зона за свободна търговия в света, гражданите на Общността в европейския континент остават с въпроси и съмнения за градивното съществуване на този нов търговски ред. Мнозина търсят смисъла и тълкуванието на ТПТИ.

Фактически това е споразумение с възможност да създаде най-голямата зона за свободна търговия в света и договор, който ще засяга две от най-големите икономики на планетата, чийто общ Брутен вътрешен продукт е над 50% от световния. Целта на споразумението е отпадане на множество търговски бариери и либерализация на трансатлантическия пазар. Това включва намаляването или премахването на мита, нетарифни ограничения върху търговията с най-различни стоки, създаване на благоприятна среда за презокеански инвестиции на компаниите от двете страни на Атлантика. Същевременно ТПТИ между ЕС и САЩ трябва да разшири европейския достъп до американския пазар, но не бива да подкопава стандартите на европейската общност или да поставя под съмнение правото на регулиране в интерес на обществото, се казва в доклада, приет и гласуван на 28 май от членовете на Комисията по международна търговия на Европейския парламент. Евродепутатите пледираха за реформиране на механизмите за уреждане на споровете между инвеститорите и страните членки. А препоръките към Европейската комисия за водене на преговори по ТПТИ бяха одобрени с 28 гласа „за“, 13 „против“ и без въздържали се. Очакваше се този доклад да бъде одобрен и от ЕП на сесията в Страсбург между 8 и 11 юни т.г.

 У нас през последните няколко месеца информацията, свързана с ТПТИ, гравитираше повече около неяснотите за преговорния процес и опасността САЩ да наложи своите по-либерални стандарти по отношение на хранителните продукти на вътрешния ни пазар (ГМО). „Икономическите интереси на България и на Европа се различават заради различната скорост на развитие“, коментира Мариана Христова, представител на организацията „България Свободна от ГМО“. Тя изтъкна, че има принципни различия между законодателните механизми на България и САЩ. Зад океана пострадалите водят дела срещу корпорациите и законодателството се променя, когато се стигне до критично недоволство. В Европа е обратното – ако има съмнения за вреди, една технология може да бъде прекратена незабавно. Тези две технологии на законодателство не могат да намерят допирни точки, смята тя. Най-спорната мярка, която ТПТИ предвижда, е създаването на механизъм за уреждане на спорове между инвеститор и държава (УСИД) под формата на наднационален арбитраж, който ще позволи на големи международни корпорации да съдят отделни държави.

Най-горещите теми по преговорите за ТПТИ са политиките, свързани с главите „Земеделие“ и „Безопасност на храните“. Макар земеделието да съставлява около 5% от стокообмена между двата най-големи икономически блока, секторът остава чувствителен в преговорния процес и включването му в споразумението остава под въпрос. В този контекст за сектора земеделие партньорите от ЕС и САЩ трябва да се стремят да премахнат всички митнически тарифи, но в същото време трябва да договорят и изчерпателен списък на деликатните селскостопански и промишлени продукти, които или ще бъдат освободени от либерализацията на търговията, или ще станат обект на по-дълъг преходен период, посочиха членовете на ЕП. Евродепутатите настояват преговарящите от ЕС да положат всички усилия за включването на предпазна клауза, която да запазва правото за затваряне на пазарите за конкретни продукти. Тя трябва да се използва в случай на значително увеличаване на вноса на продукти, заплашващи да причинят сериозна вреда на местното производство на храни. Членовете на ЕП също така апелират Европейската комисия да насърчи САЩ да вдигне забраната по отношение на вноса на говеждо месо от ЕС и да се предвидят категорични гаранции за системата на географските указания от ЕС. Ако преговорите между ЕС и САЩ евентуално приключат, изготвеното предложение трябва да се приеме единодушно на среща на Съвета на ЕС в състав държавни и правителствени ръководители. За да премине към третата стъпка – ратификацията от страна на националните парламенти на държавите членки, ТПТИ ще трябва да получи одобрението на ЕП. Засега от там се декларира нагласа да бъде чут гласът на гражданите на Общността, да бъде зачетено демократичното начало.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg