Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Ноември 2010
Животновъди готвят протести
Автохтонните породи ще изчезнат без евросубсидиите, предупреждават фермерите

Животновъди готвят протести

print

e-mail facebook
Масово недоволство набира сила сред фермерите, които отглеждат застрашени от изчезване породи животни в Национален парк „Централен Балкан”. Причината е, че много от тях са били глобени заради презастъпване на площите, на които пасат стадата си. Така животновъдите не само са отрязани от евросубсидиите по агроекологичната мярка, но и се налага да плащат крупни суми заради това, че пасищата им частично, а някъде и напълно, се дублират. Стадата, за които се грижат, се състоят от т.нар. автохтонни – казано по друг начин – местни породи животни – такива, които са съхранени почти в „автентичния” си вид. Счита се, че освен като част от биоразнообразието, те са ценни и като най-добре приспособени към специфичните условия на региона, в който живеят. Такива са Сивото говедо, Средностаропланинската, Дъбенската, Каракачанската овца и др. Макар и по-ниско продуктивни, местните породи, отглеждани почти свободно в Балкана, живеят в екологично чисти региони; фуражът, с който се хранят, също отговаря на определени екоизисквания.
Затова за хората, заели се с отглеждането им, е жизненоважно участието в мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), каквато е мярка 214. А лишаването от тези пари ще постави под въпрос оцеляването на автохтонните животни, категорични са стопаните.
 
Ябълката на раздора
„Всичко идва от презастъпването на площите на територията на Национален парк „Централен Балкан” – обяснява пред наш екип Дарина Шишкова, председател на сдружение „Старият Балкан”. – Голяма част от животновъдите участват по мярка 214 и имат разрешително да пасат животните на територията на парка. Получават пасищна площ 5 декара на овца и 10 декара на крава. Но тази година ни беше обяснено, че има недостиг на пасищна площ и затова всички животновъди отстъпиха по няколко хектара, за да се настаним всички на територията на парка и да можем да участваме в програмата. В поземлената служба всеки получаваше гаранция, че не е презастъпил площите на друг и че няма да бъде презастъпен, подписваше се, но… в един момент животновъдите започнаха да получават уведомителни писма, в които пише, че териториите им са презастъпени и че трябва да се явят в ДФ „Земеделие”, за да разрешат спора помежду си”.
Презастъпването засяга не само кандидатстващите по подмярка „Опазване на застрашени от изчезване местни породи”, но и бенефициентите по другата – „Пасторализъм” – за традиционни практики за сезонна паша. „Абсолютно тромава е системата на ИСАК, жалва се Дарина Шишкова. – Нямам думи. Представете си на територията на Карловска община има 400 презастъпвания, а на територията на Карлово – 203! Има ли стопанин, който да не е презастъпен? И кой е виновен за това? Защо трябва стопаните да са потърпевши?”
Целия материал четете в брой Ноември 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg