Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Ноември 2010
ЕК одобри Наредбата за директни продажби на дребно от фермите
Наредбата е насочена към средните ферми, за да имат директен път към пазара

ЕК одобри Наредбата за директни продажби на дребно от фермите

print

e-mail facebook
България получи одобрението от ЕК на Наредбата за специфични изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, съобщи на специална пресконференция лично министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в присъствието на представители на браншови и неправителствени организации. Припомни и за изминалия дълъг път от 15 октомври миналата година досега, за да бъдат пуснати директно на пазара млечни и месни продукти от фермите. След обнародването на дългоочакваната Наредба за специфични изисквания на директни доставки на мали количества суровини и храни от животински произход в ДВ. бр.84 от 26 октомври 2010 г. ценителите на автентичната храна с традиционен нашенски вкус ще имат възможността да си купуват сурово мляко от специален млекомат, яйца от кокошки и пъдпъдъци, млечни продукти, пчелен мед, прясна морска и сладководна риба, месо от заклани във фермата домашни птици и зайци, както и отстрелян дивеч.
 
Тази наредба е насочена към средните ферми, за да имат директен път към пазара. Въпрос е на инициатива и очакваме бизнесът да бъде активен”, обяви министър Найденов. По думите му държавата няма как да определи ценоразпис на продуктите, нито механизъм за налагане на цени. Важно е обаче да се научим, че качеството струва пари. В противен случай, заблуждаваме себе си и излагаме здравето си на опасност, допълни Найденов. „Ние не разчитаме тази наредба да реши някакъв продоволствен проблем на пазара. Има достатъчно продукти на него, но ние искаме да дадем възможност на хората да ги предлагат”, обясни министърът на замеделието. По думите му не трябва да се очаква от един среден производител да може да снабдява голям хипермаркет в София. Със сигурност става въпрос за храна за ценители, произведена не от индустриалеца, а от малката и средната ферма, заложила на качеството, традиционната рецепта и вкус. Затова в Наредбата за специфичните изисквания за директни доставки е залегнала възможността фермерите директно да реализират своята продукция, потребителите да имат правото на информиран избор на качествени български продукти, специфични за определени региони, а държавата да осъществява нужния контрол.    
       
Според директора на Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в Министерството на земеделието Венцислава Тасева значението на наредбата се изразява в това, че чрез нея фермерите директно ще продават своята продукция без междинните звена и прекупвачите. А потребителите ще знаят, че в определени обекти за търговия на дребно ще могат да откриват продукти, произведени във фермата. „По този начин ние считаме, че ще се съхранят някои специфични вкусове за определени райони”, обяви Тасева. На практика стопанството, което бъде одобрено и мине през ветеринарен контрол, ще може да продава продукцията си на място или пък на пазара.
 
 

 
Още по темата
 
 
Надявам се наредбата да се превърне в катализатор за промени и възраждане на българското животновъдство
д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие „Биоселена”
 
- Какви усилия и колко време костваше на Коалиция „Чиста храна, честен поминък” появата на Наредбата за специфични изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход?
 
- Коалиция „Чиста храна – честен поминък” беше сформирана в началото на 2009 г. от шест организации. След три месеца в коалицията вече членуваха 15 организации, три от които международни – природозащитни, фермерски, потребителски. Рекламната агенция „Publicis MARC” хареса идеята и организира безплатно публичното представяне на коалицията. Естествено, първото нещо, което направихме, беше да напишем писмо на министъра на земеделието и храните – по това време – Валери Цветанов. След това организирахме пресконференция в БТА, дегустация на фермерски храни в хотел „Рила”, семинар по темата с участието на експерти от „Slow Food” – Италия. Инициирахме и официален обяд с меню, приготвено изцяло от продукти от български ферми с посланици от няколко европейски държави, редактори на влиятелни български медии и под патронажа на вицепремиера Меглена Плугчиева. Въпреки всички усилия, които положихме, до края на мандата на тогавашното правителство не получихме дори отговор на писмата. Промяната дойде скоро след изборите – още през август 2009 г. министър Найденов сформира работна група за създаване на наредба за директни продажби. Коалицията участваше с шестима експерти. До края на октомври 2009 г. работната група беше готова с предложение за текст на наредбата. Много се забави обаче изпращането на проекта на наредбата в ЕК за нотификация, а отговорът на Комисията дойде чак на 30 юни 2010 г.
 
В становището на ЕК имаше странни въпроси, касаещи най-вече максимално допустимите количества мляко, яйца и месо в проекта на наредбата. Коментирахме становището на ЕК с наши партньори от Франция, които също искрено се учудиха. В крайна сметка в последния вариант на наредбата останаха няколко ограничения, но с времето се надявам да отпаднат.
 
- С кои от забележките на „Биоселена” се съобрази правителството при прецизиране на наредбата преди да излезе окончателния ù вариант в ДВ?
 
- Предложихме санкциите за нарушение на наредбата да бъдат еднакви със санкциите, налагани на останалите оператори с храни, регистрирани по Закона за храните, и да зависят от степента на нарушението. Предложихме също така да се разшири мястото на продажба в поне две съседни области, както и да отпаднат ограниченията за количествата мляко и месо, които да могат да се преработват. Тези наши предложения са взети под внимание и са отразени в публикувания в Държавен вестник окончателен вариант на наредбата.
 
- Ще има ли някакви възражения от ЕК спрямо корекциите и в противоречия ли са те с одобрения от нея вариант?
 
- Наредбата вече е нотифицирана пред ЕК. Всички препоръки на ЕК са взети предвид. При необходимост имаме готовност да мобилизираме експерти, включително и от чужбина, за да защитим всички текстове на наредбата пред ЕК.
Целия материал четете в брой Ноември 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg