Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Януари 2016
Национално изложение на породата Ил дьо Франс в Добруджа
Организатор е Асоциацията за развъждане на породата в България, отбелязваща 10-годишен юбилей

Национално изложение на породата Ил дьо Франс в Добруджа

print

e-mail facebook

Да отглеждаш породисти животни у нас през последните десетилетия е истински подвиг. Думите не са пресилени. Животновъдството изисква много усилия, средства, нерви, всеотдайност, любов. Списъкът може да бъде безкраен. Въпреки трудностите, една порода овце набира популярност у нас през последните години. Първите екземпляри се появяват през 1968 г. благодарение на проф. Илия Димитров. Преди 10 години се създава и Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, която упорито работи за разпространяването на месодайните животни у нас.
 
Поредната инициатива, организирана от Асоциацията, беше Изложение на породисти овце, провело се в края на 2015-та край добруджанското село Царевец. В него се включиха фермери от областите Добрич, Шумен, Русе и Сливен. Комисия начело с проф. Илия Димитров избра и награди най-добрите представители на породата Ил дьо Франс, които дефилираха на специален манеж и бяха отличени в четири категории – женски шилета, мъжки шилета, овце майки и мъжки разплодници. Домакин на изложението беше Пламен Николов, който е и председател на Асоциацията. Той отглежда в добруджанското село Царевец стадо от 340 овце от породата Ил дьо Франс. Началото е поставено преди 3 години с внос на животни от Франция. Днес 80% от породистите овце в региона на Североизточна България са с произход от неговата ферма.
Изложбата беше открита от проф. Васил Николов, изпълнителен директор на ИАСРЖ. Той поздрави развъдната Асоциация с 10-годишния ѝ юбилей: „Много трудно се налага месодайното овцевъдство в България. Много бавно и много трудно, затова Асоциацията наистина заслужава адмирации за упоритата си работа по популяризиране на месодайното овцевъдство в България“.

Асоциацията

Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България стартира своята дейност преди 10 години. Началото е поставено от седем учредители и 500 овце майки, разказва изпълнителният директор д-р Евгения Ачкаканова. Днес в нея се обхващат над 3500 чистопородни животни и още толкова кръстоски.
„Имаме селекционна програма на три нива, подчерта д-р Ачкаканова. – Първото ниво са само чистопородни животни, второ ниво – животни с кръвност над 75%, и трето ниво – стадата, основно с мъжки разплодници, майки от местни породи и малко кръстоски от Ил дьо Франс. Съгласно новите изисквания може би в следващия 10-годишен период на работа, тъй като разрешителните се издават за 10 години, а нашето изтича през март 2016 г., ще работим само с чистопородни животни“, разясни още д-р Ачкаканова.

 

Автор: Галина НедковаПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg