Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Ноември 2010
Много от бенефициентите по мярка 214 не изпълняват изискването да се работи на едни и същи площи в рамките на 5 години
Свилен Костов – началник отдел „Директни плащания на площ”, ДФЗ

Много от бенефициентите по мярка 214 не изпълняват изискването да се работи  на едни и същи площи в рамките на 5 години

print

e-mail facebook
- Г-н Костов, фермери от Карловско, които отглеждат застрашени от изчезване местни породи животни, се оплакват, че са санкционирани заради презастъпване на площи в Централен Балкан, където пасат животните си. Какво представлява този проблем?
 
- Застъпванията се получават, когато за една и съща площ са подадени повече от едно заявление. Ние извършваме проверка дали няколко човека не кандидатстват за една и съща площ, което е недопустимо. Първото нещо, което правим, е да изпратим уведомителни писма за установеното застъпване и очакваме от кандидатстващите да предоставят документи, които да докажат правото им на ползване върху тези площи.
 
- Как така се получава, че двама кандидати например, заявяват една и съща площ? Каква е причината да се получи тази грешка?
 
- Възможно е да се получи заради небрежност от страна на кандидатите или по-скоро от незнание къде са площите, които използват.
 
- Кои от условията за направленията „Пасторализъм” и „Опазване на застрашени местни породи животни” от мярка 214 най-често се пренебрегват от бенефициентите, или се правят грешки поради незнание?
 
- Най-често за тези две подмерки не се изпълнява ангажиментът, свързан с площта. Площите, които се заявяват през кампаниите, не съответстват на предходните, т.е. не съответстват на платените. А това всъщност е основно изискване на мярка 214 – да се работи в едни и същи граници, на едни и същи площи в рамките на 5 години. В повечето случаи става въпрос по-скоро за небрежност от страна на земеделските стопани. Имаме случаи, в които не само че не се използват тези площи, а въобще не се подава заявление за агроекологични плащания, което е недопустимо. В други случаи процентът на съвпадащите площи е под 90. Понеже се сблъскахме с този проблем още през 2009 г., направихме изключение в наредбата – даде се възможност земеделските стопани да подават различни площи до 10% веднъж в 5-годишния период. Това означава, че някои площи могат да не бъдат заявени следващата година, или пък да бъдат с променено местоположение, но тази разлика трябва да е в рамките на 10% от първоначално допустимата площ. За съжаление и това не помогна на някои от кандидатите, които не декларират едни и същи площи. И когато установим този процент – под 90%, ние сме принудени да прекратим участието на кандидата и да поискаме да бъде възстановена субсидията.
 
Що се касае за отглеждането на застрашените породи животни, най-често проблемите, които се получават, са свързани с регистрацията на животните, защото са много високи изискванията към отглежданата бройка – всяко животно следва да има сертификат, че принадлежи към определена порода, трябва да е регистрирано в НВМС и да се отглежда в рамките на този 5-годишен период. При неговата загуба трябва да бъде заменено с друго животно от съответната порода и това също донякъде затруднява земеделските стопани, защото проверките, които ние извършваме, са изключително подробни – ние държим всяко едно животно да е налично в стопанството, да е регистрирано в системата на НВМС и често пъти се получава така че кандидатът на знае, че сме установили нередност.
Целия материал четете в брой Ноември 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg