Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Септември 2016
Баланс между производствени разходи и равнище на подпомагане
Нови схеми на обвързана подкрепа за боксуващи сектори

Баланс между производствени разходи и равнище на подпомагане

print

e-mail facebook

 

Преди три години екипът на служебния министър на земеделието и храните проф. Станков излезе с идеята за увеличаване от 3 на 13% на Обвързаната подкрепа за боксуващите сектори в българското земеделие – животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство. При упорити преговори в Европейската комисия експертите ни успяха да защитят тази кауза. Ефектът от обвързаната подкрепа се оказа много добър за развитието на животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството - e изводът на настоящия министър на земеделието и храните Десислава Танева. По всички показатели има ръст спрямо 2015 г. - и като заявени площи, и като брой животни във всяка категория, уточнява тя. Детайлна справка от МЗХ показва, че в резултат от прилагането на схемите за обвързана подкрепа през 2015 и 2016 г. се наблюдава нарастване с 52,61% на заявените площи с трайни насаждения, на тези със зеленчуци със 120.57% и на площите с оранжерийни зеленчуци с 16.5%.

Според европейския регламент, 1 август беше срокът, в който държавите членки можеха да преразгледат решенията си относно обвързаното с производството подпомагане. От това право се възползва и България и представи нови схеми, отнасящи се до животновъди, зеленчукопроизводители и овощари. Промените вече са депозирани в Брюксел и чакат одобрение от Европейската комисия. Преди това със задълбочен анализ на досегашното им прилагане Министерството на земеделието и храните прецизира съществуващите схеми за обвързано подпомагане и, по оценка на мнозинството браншови организации от секторите в българското земеделие, постигна осигуряване на повече стимули, които ще насърчават реалното производство. Промените ще трябва да се усетят най-вече от боксуващите в развитието си сектори на родното земеделие, а ефектът - търсен от МЗХ, по думите на министър Танева е постигане на по-голяма справедливост. Прозира обаче още едно тяхно предимство - най-накрая ще бъде намерен търсеният баланс между нещо досега пропускано - съотношението между производствените разходи и равнището на подкрепа.

Новите схеми при плащанията на обвързаната подкрепа ще започнат да действат от 2017 г. Тогава ще влязат в сила и новите правила за нея, ще се прилагат модулирани ставки, 2 вида изискуеми добиви, преразпределително плащане за първите 300 декара.

Основните разлики в прилагането на обвързаната подкрепа досега и в периода 2017-2020 година са няколко. Използваният подход на икономическия анализ за изработването им предполага едно по-справедливо разпределение и определяне на групите животни, плодове и зеленчуци за подкрепа. С прилагането му категорично и изобщо отпаднаха няколко вида плодове и зеленчуци от обвързаната подкрепа, а в животновъдството - определена категория ферми, уточни министър Танева. По думите й от 2017 г. субсидиите ще са плътно обвързани с разходите за производство, така че помощта да отива основно там, където себестойността е висока. Именно затова производителите на орехи, тикви, зелен фасул и грах изцяло ще бъдат отрязани от обвързаната подкрепа, защото не се нуждаят от нея.

Друга новост е въвеждането на моделирана ставка на подкрепа. По думите й, на практика това означава, че при животните подпомагането до определен брой животни във ферма е с по-висока ставка, а в растениевъдството – до 300 декара. За първи път се въвеждат мерки за подкрепа на планинското животновъдство. Те се отнасят за ферми, разположени на повече от 750 м надморска височина, които имат до 9 животни. Тези производители досега не са подкрепяни по нито една от схемите. Друг нов елемент е въвеждането на изискването за фактури за реализираните количества. Това ще доведе до изсветляване на бизнеса и равнопоставеност на различните производители на пазара. Количеството за реализация не е максималното, но за първи път се въвежда изискване да има документи за реализация, за да се получат субсидии.

 

Автор: Мариела ИлиеваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg