Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Октомври 2016
СТЕКСПО – на живо за реалните възможности и тенденции в месодайното ни говедовъдство
Тридневен форум в района на Ямбол проведе Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България

СТЕКСПО – на живо за реалните възможности и тенденции в месодайното ни говедовъдство

print

e-mail facebook

Първият по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство – СТЕКСПО (30 септември - 2 октомври), организира и проведе Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ). В инициативите на тридневната му програма в стопанството на Николай Димов в село Стефан Караджово, община Болярово, обл. Ямбол, над 500 посетители, сред които гости от Гърция и Турция, видяха повече от 40 изложени елитни животни и още 400 на терен. С желание да оптимизират производството на говедовъдните си месодайни ферми се включиха фермери, членове на АРМПГБ от цялата страна. Добрата организация и целенасочената програма на форума им предостави възможност за успешно сключване на сделки за продажба на техника, оборудване, за разплодни бици и заявени доставки на елитни животни от Ирландия.

Градивни за агробизнеса им бяха срещите с потенциални инвеститори; представители на фирми от фуражния бизнес, консултанти по храненето, производители и вносители на ветеринарни препарати, на семенен материал, специализирани консумативи и оборудване за фермите. А водещи имена от подсектора на месодайното говедовъдство от България, Германия, Румъния и Ирландия, както и представители на официалните институции и на ХоРеКа сектора, осветиха пътя с реалните възможности и потенциала на страната ни да произвеждаме качествено и покриващо стандартите телешко месо, близко до това на утвърдените страни производители. Конкретни практически съвети и експертен анализ на тенденциите в това трудоемко производство предоставиха лектори от Ирландия, Германия и Румъния - страни с дълголетни традиции в месодайното направление на животновъдството. В България, за съжаление, такива отсъстват. В близкото ни минало, преди социално-икономическите промени, сме развивали преди всичко плановата икономика в областта на млечното производство и говедовъдство. Затова се налага точен старт на процесите, свързани с генетиката и развъждането на месодайни породи говеда, в условия на по-малко възможности, но при едно безспорно предимство – имаме близо 1,3 милиона хектара пасища, които позволяват отглеждането у нас на минимум 700 000 майки. Върху този факт акцентира председателят на Управителния съвет (УС) на АРМПГБ Стоян Чуканов на пресконференция с участието на чуждестранните лектори преди откриването на СТЕКСПО. По думите му това „първо по рода си изложение в България се опитва да съвмести интересите на различни браншове, които са в различни индустрии, но намират общо в това да помогнем на българското месо да намери своето място на българския пазар, проследявайки пътя му от самото създаване на плода, до отглеждането, изхранването и накрая приготвянето на телешкото месо.“

Амбицията за всичко това АРМПГБ успя да осъществи успешно на живо в Стефан Караджово, с помощта на видни специалисти в сегментите на цялата тази верига. А в нея симбиозата между предприемачество и производство, наука и практика, политика и партньорство вървят ръка за ръка. В този контекст развъдната организация, учредена през април 2015 г., си е поставила за цел да развива породи с достатъчно генетично и генотипно разнообразие, за да се произвеждат и у нас животни с висока икономическа ефективност. Във фермите на АРМПГБ се отглеждат над 10 000 месодайни крави и юници от основните породи Абърдийн Ангус, Херефорд и Лимузин и техни комерсиални кръстоски, като се работи по внедряването на електронна система за администрация на родословна и развъдна дейност. През 2015 г. АРМПГБ получи разрешения за развъждане на три породи – Абърдийн Ангус, Лимузин и Херефорд, обяви на откриването на СТЕКСПО 2016 директорът на Дирекция „Животновъдство“ в МЗХ Златка Възелова. По думите й през 2016 г. броят на животните под селекционен контрол е нараснал с 14%. Кметът на Болярово Христо Христов добави, че през последните години близо три пъти са се увеличили животните, отглеждани на територията на общината и в момента те са около 6000.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Октомври 2016ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg