Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Четвъртък, 25 Април 2019

Април 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Април 2017
Що е то No-Till и има ли почва у нас
Повече за природосъобразната технология разясни фирма Aгримат България на семинар в Златни пясъци

Що е то No-Till и има ли почва у нас

print

e-mail facebook

Що е то No Till и има ли почва у нас? Отговори на този въпрос бяха дадени пред земеделци от цяла България, събрали се на образователен семинар в к.к. Златни пясъци. Организатор на проявата бе екипът на Агримат България – фирма, посветила се на почвеното здраве и плодородие. По време на 3-дневния форум своя опит относно технологията No-Till и представи украинската фирма Агро-Союз. 

Световните данни за състоянието на почвата са тревожни – повече от една трета от нея е деградирала. В същото време от единица площ трябва да се произвежда все повече продукция. Темповете на унищожение на почвата са обезпокоителни, затова е важно навременното прилагане на нова консервационна и ресурсоспестяваща технология - да спрем да безпокоим почвата, за да запазим нейното плодородие. Това е философията, която е прегърнал украинският земеделец Едуард Романков и вече 20 години я следва.

Той сподели пред аудиторията от български земеделци, че още през 1996-1997 г. започва да прави първи опити за внедряване на технологията No-Till. Пълното и повсеместно прилагане на No-Till в цялото стопанство е завършено през 2004 година. „Към настоящия момент обработваме 120 000 дка, като No-Till се прилага на всички наши полета и виждаме, че тази технология ни позволява да бъдем успешни, защото достатъчно обгрижваме земята и получаваме добра реколта. Искам да пожелая на колегите от България да обръщат повече внимание на ресурса „почва“ и ако започнат да си говорят с нея на „ти“ и изберат технологията No-Till, за да повишат почвеното плодородие – повярвайте ми – земята ще се реваншира многократно“, подчерта изпълнителният директор на Агро-Союз Едуард Романков.

По време на семинара интерес предизвикаха практическите опити, показващи как селскостопанските обработки влияят на качествата на почвата. Чрез демонстрация с дъждовен симулатор земеделците видяха как се държат пет различни почвени проби, когато вали.
 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Април 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Христофор Павлов: Пчелите губят ориентация под електропроводите
Кошерите могат да се контролират с телефон

Необходима е повече реклама, че е модерно и престижно да си в този сектор
Марк Де Турк, трейнър-консултант

От ЮМЗ-то до метеорологична станция и високи технологии
Петьо Христов - 28 години професия земеделец

Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх
Залага на породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg