Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 29 Февруари 2020

Февруари 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Октомври 2017
Европа готви възход на соргото
ЕК финансира френската идея Sorghum ID, участват 5 страни от ЕС с България. Привлечени са Русия и Иран

Европа готви възход на соргото

print

e-mail facebook

 

Европа готви възход на соргото. Това се случва чрез проекта Sorghum ID, който има тригодишно финансиране от Брюксел. Инициативата е на големите играчи във веригата на соргото - Франция. Проектът включва пет страни от Европейския съюз - Франция, Италия, Испания, Румъния и България. Понеже идеята е експанзията на културата да не се заключва само в рамките на ЕС, са привлечени като участници Русия и Украйна - най-големите експортьори на сорго на Стария континент. Турция и Иран също са страни, които вероятно ще партнират. Целта е популяризиране на културата, която е с огромен потенциал срещу климатичните промени, предвид устойчивостта й на засушаване.

На 26 септември в Брюксел, в централата на Копа е проведено заседание в разширен кръг с присъствието на всички големи играчи в соргото, както и страните, участващи в проекта. От българска страна участва НАЗ, с представител Христо Христов. Люк Еспри, пълномощник на Sorghum ID съобщи, че е проведено учредително събрание, а в края на годината или през януари на 2018 г. ще бъде избран борд и президент.

Междупрофесионална организация

Това е учредяване на междупрофесионална организация. „Срещата официализира създаването на нова структура, свързана със соргото - от отглеждане през преработка, семена, фуражи и пазари. Създаването на Sorghum ID е третият етап от акцията за популяризиране на соргото, който е започнал с конгрес в Букурещ миналата година и след това довел до прилагането на тригодишен план за популяризиране на соргото от тази пролет в европейски страни финансиран от ЕК.” Амбицията е да се обединят европейските производители на сорго и семена, но преди всичко да се подпомогне нов и устойчив източник на енергия за потребители и преработватели.

Всички по веригата

В срещата в Брюксел на 26 септември са участвали представители на ЕК – DG Agri, френските Caussade Semences, Euralis Semences, немската KWS,COPA, представители на браншови организации в зърнопроизводството от Италия, Испания, Румъния, Франция, България. Също Белгия, Германия, Унгария и Австрия. Компании в тази сфера от Русия, както и министърът на земеделието на Иран.

Защо сорго?

Според инициаторите, соргото е едно от растенията, което има най-малка нужда от вода. Това е растение, което може да отговори на климатичните промени, имайки предвид, че 85% от обработваемите площи в Европа са без напояване. Понеже кореновата система на растението може да достигне до 2 м дълбочина, то е в състояние да извлече максимално нужните му хранителни вещества. Растението е слабо податливо на болести и вредители, освен това е един от начините за борба с плевелите. Не на последно място, убедително може да се използва за ротация. Това са основните аргументи на идеята за соргото. Най-важният от тях, обаче, е пазарът на соргото, който е с огромен потенциал в световен мащаб.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Октомври 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Горещо препоръчвам новата ни селекция
Георги Герджиков, промотър ключови клиенти на фирма Кортева

Икономически изгодни Пакетни Предложения от ФМС Агро България
Продукти, които отговарят на най-добрите земеделски практики

Кубота България награди най-добрите си дилъри за 2019 г.
За първенците е предвидено и посещение на заводите на Кубота в Япония

Може да внасяте от Нидерландия знания и технологии
Ари Фелдхайзен, земеделски съветник на Кралство Нидерландия в посолствата в София и Букурещ

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg