Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Юли 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Октомври 2017
Европа готви възход на соргото
ЕК финансира френската идея Sorghum ID, участват 5 страни от ЕС с България. Привлечени са Русия и Иран

Европа готви възход на соргото

print

e-mail facebook

 

Европа готви възход на соргото. Това се случва чрез проекта Sorghum ID, който има тригодишно финансиране от Брюксел. Инициативата е на големите играчи във веригата на соргото - Франция. Проектът включва пет страни от Европейския съюз - Франция, Италия, Испания, Румъния и България. Понеже идеята е експанзията на културата да не се заключва само в рамките на ЕС, са привлечени като участници Русия и Украйна - най-големите експортьори на сорго на Стария континент. Турция и Иран също са страни, които вероятно ще партнират. Целта е популяризиране на културата, която е с огромен потенциал срещу климатичните промени, предвид устойчивостта й на засушаване.

На 26 септември в Брюксел, в централата на Копа е проведено заседание в разширен кръг с присъствието на всички големи играчи в соргото, както и страните, участващи в проекта. От българска страна участва НАЗ, с представител Христо Христов. Люк Еспри, пълномощник на Sorghum ID съобщи, че е проведено учредително събрание, а в края на годината или през януари на 2018 г. ще бъде избран борд и президент.

Междупрофесионална организация

Това е учредяване на междупрофесионална организация. „Срещата официализира създаването на нова структура, свързана със соргото - от отглеждане през преработка, семена, фуражи и пазари. Създаването на Sorghum ID е третият етап от акцията за популяризиране на соргото, който е започнал с конгрес в Букурещ миналата година и след това довел до прилагането на тригодишен план за популяризиране на соргото от тази пролет в европейски страни финансиран от ЕК.” Амбицията е да се обединят европейските производители на сорго и семена, но преди всичко да се подпомогне нов и устойчив източник на енергия за потребители и преработватели.

Всички по веригата

В срещата в Брюксел на 26 септември са участвали представители на ЕК – DG Agri, френските Caussade Semences, Euralis Semences, немската KWS,COPA, представители на браншови организации в зърнопроизводството от Италия, Испания, Румъния, Франция, България. Също Белгия, Германия, Унгария и Австрия. Компании в тази сфера от Русия, както и министърът на земеделието на Иран.

Защо сорго?

Според инициаторите, соргото е едно от растенията, което има най-малка нужда от вода. Това е растение, което може да отговори на климатичните промени, имайки предвид, че 85% от обработваемите площи в Европа са без напояване. Понеже кореновата система на растението може да достигне до 2 м дълбочина, то е в състояние да извлече максимално нужните му хранителни вещества. Растението е слабо податливо на болести и вредители, освен това е един от начините за борба с плевелите. Не на последно място, убедително може да се използва за ротация. Това са основните аргументи на идеята за соргото. Най-важният от тях, обаче, е пазарът на соргото, който е с огромен потенциал в световен мащаб.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Октомври 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg