Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Четвъртък, 25 Април 2019

Април 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Декември 2017
Угърчин - фест на подземната гъба
Първият фестивал на трюфелите

Угърчин - фест на подземната гъба

Зам.-кметицата на Угърчин Мария Динова заедно с Франческо Урбан, Цветозар Мичевски и Рикардо Чезари, които се връщат от лов на трюфели в горите над градчето. Според тях лесовете наоколо са пълни със златната гъба

print

e-mail facebook

 

Фестивал на трюфелите в България вече има и той се състои в Угърчин, в края на септември. Гостите се угощават с купища ризото с трюфел, шоколад с трюфел и какви ли не още вкусотии. Едно от най-интересните забавления е дефилетата на кучета търсачи на трюфели, които са изключително скъпи. За празника вече втора година пристига собственикът на италианската компания, която е лидер в производството и преработката на трюфели в света. Това е Франческо Урбан, съпроводен почти винаги от Рикардо Чезари, експерт агроном. Те гостуват задължително на Цветозар Мичевски, който пък е съсобственик на фабриката за преработка на диворастящи гъби в Угърчин.

Приятелството между тримата датира от дълги времена, когато техните родители са били само партньори в бизнеса. Днес италианците купуват част от продукцията на българската фабрика.

Грандиозни планове

По-важното е, че имат грандиозни планове за сътрудничество в областта на отглеждането на трюфелови платанции. Италианците имат плантации с фиданки, които заразяват с трюфели и предвиждат да започнат продажбата им на клиенти в България. Може да се каже, че те са водеща компания в този бизнес. Според Франческо Урбан почвите и климатът в България са изключително подходящи за трюфели. До това заключение е стигнал екип от италиански агрономи, които са обиколили почти цялата страна, за да изследват условията.

Липа преди всичко

Италианците твърдят, че най-подходящ дървесен вид за трюфелите е липата. Според Франческо Урбан обаче, между дърветата е добре да има само трева, а не лавандул или друга растителност.

Италианците обещават, че ще дават пълната консултация на клиентите си на заразени фиданки и че ще изкупуват продукцията от скъпата гъба.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Декември 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Христофор Павлов: Пчелите губят ориентация под електропроводите
Кошерите могат да се контролират с телефон

Необходима е повече реклама, че е модерно и престижно да си в този сектор
Марк Де Турк, трейнър-консултант

От ЮМЗ-то до метеорологична станция и високи технологии
Петьо Христов - 28 години професия земеделец

Пламена Куртева - начело на семейната ферма в село Златовръх
Залага на породите Монбелиард и Холщайн-фризийско говедо

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg