Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 07 Юли 2022

Юни 2022

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Декември 2017
Угърчин - фест на подземната гъба
Първият фестивал на трюфелите

Угърчин - фест на подземната гъба

Зам.-кметицата на Угърчин Мария Динова заедно с Франческо Урбан, Цветозар Мичевски и Рикардо Чезари, които се връщат от лов на трюфели в горите над градчето. Според тях лесовете наоколо са пълни със златната гъба

print

e-mail facebook

 

Фестивал на трюфелите в България вече има и той се състои в Угърчин, в края на септември. Гостите се угощават с купища ризото с трюфел, шоколад с трюфел и какви ли не още вкусотии. Едно от най-интересните забавления е дефилетата на кучета търсачи на трюфели, които са изключително скъпи. За празника вече втора година пристига собственикът на италианската компания, която е лидер в производството и преработката на трюфели в света. Това е Франческо Урбан, съпроводен почти винаги от Рикардо Чезари, експерт агроном. Те гостуват задължително на Цветозар Мичевски, който пък е съсобственик на фабриката за преработка на диворастящи гъби в Угърчин.

Приятелството между тримата датира от дълги времена, когато техните родители са били само партньори в бизнеса. Днес италианците купуват част от продукцията на българската фабрика.

Грандиозни планове

По-важното е, че имат грандиозни планове за сътрудничество в областта на отглеждането на трюфелови платанции. Италианците имат плантации с фиданки, които заразяват с трюфели и предвиждат да започнат продажбата им на клиенти в България. Може да се каже, че те са водеща компания в този бизнес. Според Франческо Урбан почвите и климатът в България са изключително подходящи за трюфели. До това заключение е стигнал екип от италиански агрономи, които са обиколили почти цялата страна, за да изследват условията.

Липа преди всичко

Италианците твърдят, че най-подходящ дървесен вид за трюфелите е липата. Според Франческо Урбан обаче, между дърветата е добре да има само трева, а не лавандул или друга растителност.

Италианците обещават, че ще дават пълната консултация на клиентите си на заразени фиданки и че ще изкупуват продукцията от скъпата гъба.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Декември 2017ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
„Лев Инс“ с улеснение при сключване на земеделски застраховки
Компанията успява да се справи във всякакви ситуации, дори и при най-тежките застрахователни събития

Посевите на Манара – здрави растения, висока братимост, изравнени братя, широк флагов лист, силен восъчен налеп и очаквания за добър добив
Защо да изберем италианската селекция при пшеница и партньорство със Сембодиа?

UPL с премиерно участие на БАТА АГРО 2022
От тази година - богата гама семена за пролетни и есенни култури

Наука и практика заедно за No-Till в България
Проект по подмярка 16.1 на ПРСР 2014-2020 г. цели разработване на иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg