Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 01 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Март 2018
Бананова реколта и сочни зеленчуци с минерална вода
Политиката е да се предлага екологично чиста храна

Бананова реколта и сочни зеленчуци с минерална вода

print

e-mail facebook

 Едно от малките чудеса в Долна баня е градината на едноименния хотелски комплекс. Той се намира в самото начало на градчето. Освен с красивите реконструирани старинни сгради, той изненадва посетителите с градината си. Тя е не само красиво подредена, но сред редките растителни видове има бананови дръвчета, които отгоре на всичко дават и плод. Вярно е, бананите са мънички и не могат толкова добре да узреят, но за сметка на това са банани. Неин създател е градинарят Валентин Стойнев, приятел на бащата на собственика, с когото няколко години са живели в Африка. От там дошла и страстта му да отглежда екзотичните за нашите ширини видове. За него Георги Спасов говори с възхищение, че е човек, който си обича работата, а не ходи на работа, само за да получава заплата.

Пищни салати през януари

Хотелският комплекс също има топъл минерален басейн. До него през лятото е разположена пищна зеленчукова градина, в която зеленчуците пращят от здравина и красота. През зимата едно от мъничките човешки удоволствия е да надникнеш в оранжерията, където избуяват сочни салати, лук, чесън, магданоз и копър. Направо в земята, конструкцията е от найлони, но за сметка на това растенията се греят от топлината на минералната вода. Като истинско чудо сред замръзналата на сантиметър от тази пищна зеленина, вътре в оранжерията цъфти розмарин с плътен морав цвят.

За гостите

Политиката но собственика е да предлага вкусна и екологична храна на гостите си. А зелените салати са част от тази идея. Любопитно е да се научи, че в хотела не е вложен нито лев европейски пари, с изключение на кухненското оборудване. Собственикът е постигнал всичко със собствени средства, включително и реконструкцията на старите административни сгради в хотелски помещения. Самият той влязъл в този бизнес на 14 години, когато е помагал на баща си в ресторантите, където той е работил.

За мен е важно да работим заедно с колегите от другите къщи за гости. По този начин ние ще представляваме една обща туристическа дестинация, споделя мъжът.

Нямаме право да предлагаме селска храна

Въпреки огромното желание на собственика на хотела да предлага местно произведена храна, оказва се, че това е почти невъзможно, според българското законодателство. Дори кюфтета и кебапчета не можем да си приготвим сами. Трябва да ги купуваме етикетирани. Проверяващите от БАБХ също се възмущават от тези изисквания, но не можем да не спазваме закона, разказа пред АгроКомпас той. Нелепо е да видиш как в много от къщите в градчето традиционната коледна украса са нанизите от домашно приготвени суджуци, но ние нямаме право да ги предложим, сподели Павлинка Кавалиерату, управител на комплекса. Тя самата има идеи за местни рецепти като свинско с праз, лютеница само с домати и пипер, които да бъдат предлагани на хората. А през лятото - сокове от ягоди и малини.

За жалост, това е законодателна пречка, която пречи не само на нас, а на цяла една общност да се развива и да участва в туристическия бизнес. Защото в крайна сметка, това е красотата на този вид туризъм, освен минералните води и истинския вкус на селската храна.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg