Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 29 Ноември 2020

Ноември 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Март 2018
Яра България показа на АГРА 2018 най-новия си продукт – N-Sensor за променливо азотно торене
Компанията е лидер в областта на хранене на растенията, продукти и услуги в сферата на прецизното земеделие

Яра България показа на АГРА 2018 най-новия си продукт – N-Sensor за променливо азотно торене

print

e-mail facebook

 

N-Sensor е поредната иновация в направление прецизно земеделие, която беше презентирана на щанда на Яра България по време на Международното селскостопанско изложение Агра 2018 в Пловдив. Внушителната площ, която беше заела компанията в центъра на палата номер 13 на панаирното градче, подсилваше интереса на посетителите. Много приятели, настоящи и бъдещи клиенти на компанията са привлечени от иновативния и комплексен подход, който Яра налага на българския пазар - от продукти за хранене на растенията, до технологии и услуги, свързани с управлението на стопанствата.

На щанда на компанията се срещаме със земеделския производител Емил Пелтеков, който обработва около 6 000 декара край пловдивското село Правище.

Заедно с Яра той изпитва нови технологии за хранене на растенията. Фирмата му е първата в България, която купува N-Sensor и успешно го прилага в производството. „Запознах се с устройството от интернет, преди около 10 години, когато бяха направени първите опити в Западна Европа, тогава още пожелах да го имам. Днес благодарение на Яра България правя едно по-успешно земеделие, признава Пелтеков и допълва: Хареса ми идеята, защото имаме силни, но и слаби места, като почвено плодородие, имаме неравномерност и в системата за торене. Устройството се монтира било то отгоре на трактора, или пръскачката, в моя случай торачка с азот. При преминаването по полето два сензора автоматично сканират блока. Има прожектор, който излъчва определен спектър светлина, друг измерва няколко различни дължини на вълната – инфрачервена, зелена светлина и вече софтуерът на тази база калкулира какво трябва да се приложи като продукт и в какви дози. Не се задава опция в килограми на декар, а като активно вещество на азота. Информацията се препредава на компютъра, който управлява торачката и в реално време се прилага на полето точната доза, според нуждата на конкретния полеви участък и растение. Тази машина работи, като измерва съотношението между видимата светлина – червения, синия и близкия инфрачервен спектър, който се отразява от растението, когато е по-здраво и това показва колко добре протича фотосинтезата. На тази база в реално време се изчислява какво трябва да приложим. Това, което тази година ще пробваме пилотно в България, е да прилагаме растежни регулатори. Там, където има заплаха в посева от полягане, в нашия случай – ечемик, може да третираме с по-голяма доза, а там, където посевът е по-рядък, се прилага по-ниско количество.“

Новите алгоритми са направени освен за торене и внасяне на растежни регулатори, още за изравняване на посева и за третирания с пестициди. Така например, при наличие на заболяване, фотосинтезата намалява, следователно трябва да се повиши дозата на фунгицида, а където няма заболяване пръскачката пръска с по-ниска доза.

 

N-Sensor е универсален и работи в реално време

До момента в стопанството на Емил Пелтеков са използвали различни методи като дрон, сателитно сканиране, но проблемът е, че резолюцията е по-ниска, а информацията се бави няколко дни, докато N-Sensor обработва данните в реално време. Буквално две секунди са необходими след сканирането, за да се извърши третирането на посевите. Всички данни от сканирането N-Sensor ги записва в компютъра и после могат да бъдат приложими в различни софтуерни продукти, предназначени за прецизно земеделие. Машините за пръскане и торене са най-често използваните. И ако се направи разбор на себестойността на единица продукция, то тези две операции имат най-голяма финансова тежест. Именно този уред дава не просто възможност за икономисаме най-скъпата суровина, но и да го приложим много по-точно, да максимизираме печалбата, уточни Емил Пелтеков. „Ние стандартно имаме около 300 кг разлика в блока. Нашата идея беше да изравним добива. Не в едната част да жънем 900 кг/дка пшеница, а в другата 150 кг/дка. Именно N-Sensor помогна да преодолеем тези различия.“

Променливото азотно торене вече е реалност в България от 2018 г. и е достъпно за всички български земеделци. N-Sensor официално излиза на пазара, след година тестване на полетата у нас и след като фермерите се убедиха в коректната му работа. Пускаме го като наемен модел на доста добра цена, тоест не обвързваме фермерите да го закупуват и всички те могат да получат подробна информация как могат го използват от нашите специалисти, поясни търговският мениджър на Яра България Владимир Николов.

„Ние дадохме най-доброто от себе си, за да позиционираме, за да предложим N-Sensor по най-добрия бизнес модел за българските земеделци. Ползите от този сензор са много. Определено изпъкват агрономическите - както повишаване на добива, повишаване на качеството и подобряване на ефективността на комбайните, така и спестяването на азота“, заяви Едуард Максимов, управител на Яра България.

Друг акцент на щанда на компанията беше познатият на мнозина производители Агро Офис - софтуерна система за управление на стопанствата. Тази година ще бъдат отбелязани 10 години успешно приложение. „С благодарност и гордост мога да заявя, че голяма част от следните и големи, та дори и малки стопанства в България вече ни се довериха. През изминалата година вложихме изключително много труд в посока подобряване на продукта, стабилизирането му в инфраструктурата, тъй като той нарасна като функционалност, като брой клиенти и потребители, затова решихме да го надградим“, обясни Владимир Николов. Акцент ще е модулът Агро Офис Агроном, пряко свързан с хранене на растенията, с визуализиране на резултати от почвени анализи и препоръки.

Агро Офис тази година ще е на много достъпни цени за ползване. Цената на стартовата такса, която включва внедряване и подобряване на програмата, е доста символична и това, което клиента ще заплати, е единствено абонамента.

 

Автор: Списание АгроКомпасПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Прикачният стърнищен култиватор TERRIA - една блестяща машина за модерно земеделие
Перфектни работни органи за всякакъв тип почва

СИНДЖЕНТА – ЕКСПЕРТИТЕ В СЕМЕНА!
Компанията стартира новия сезон със специализиран екип за семена

Управлявам оранжерията през телефона Инвестицията, която направих, се избива от две китки бране на домати от една реколта
Радослав Лазов, земеделски производител, гр. Благоевград

Новата серия M6002 на Кубота – подходяща, както за средни и големи стопанства, така и за животновъдни ферми
Кубота направи премиера на новата серия трактори

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg