Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП от полза за всички нас Брой: Октомври 2020
Чувствителните сектори – с еднакви позиции за новия стратегически план на страната ни за следващата ОСП
Асоциации от секторите животновъдство, плодове и зеленчуци, които са представители на т.нар. приоритетни, чувствителни сектори, излязоха с обща позиция, посочена в меморандум, по отношение разработването на мерки и плащания за новия програмен период

Чувствителните сектори – с еднакви позиции за новия стратегически план на страната ни за следващата ОСП

print

e-mail facebook

 

„Мотивите ни са, че след два програмни периода и един предприсъединителен болшинството от животновъдните стопанства са под всякаква критика откъм механизация, оборудване и технологичен напредък. Нашите сектори са поставени на системи, от години са един болен на системи. Какво чакаме от него – искаме ли да го излекуваме или ще го поддържаме още на системи“, пита Симеон Караколев, съпредседател на УС на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

По думите му след толкова години животновъдният сектор е недофинансиран и не влиза във фокуса на реално изпълнимите програми и проекти. Какво се получава. Държавата казва: Това е приоритет, а мерките са направени така, че не могат да бъдат приложени 90% от стопанствата в страната. По ПРСР животновъдството е обявено за приоритет, но само на хартия, смята Караколев. Даването на повече точки не е гаранция за успеваемост на проектите на животновъди. Всяка една програма трябва да бъде адаптирана към реалната ситуация, защото животновъдите не могат да покрият голяма част от заложените критерии. Освен това субсидията за чувствителните сектори не трябва да е 50% или 60%, а трябва да бъде 80%.

По думите на Караколев сегашното разпределение на средствата по инвестиционните програми и мерки и съответно самото подпомагане не водят до очаквания резултат. „Това за нас е неприемливо и категорично не можем да се съгласим по този начин да се продължава и в новия програмен период. Настояваме да се създадат такива мерки по новата ПРСР, които да бъдат интересни, достъпни, привлекателни за голяма част от стопаните в страната, а не да бъдат насочени към най-големите. Животновъдните стопанства са над 20 хиляди. От тях дали 20% са се възползвали от ПРСР в сегашния програмен период. Тук изключвам тези, които имат смесени стопанства. Говоря за чисто животновъдните стопанства, които не се занимават със странично земеделие.

След дебати с колегите от секторите плодове и зеленчуци се оказа, че и при тях ситуацията е същата. Съответно заявяваме, че наистина искаме нашите сектори да бъдат приоритетни не само на хартия. Чувствителните сектори ще работят под един общ знаменател, ще обменят идеи и практики и ще настояват за едно по-справедливо и балансирано подпомагане в новия програмен период. Меморандумът е една стъпка от нашите съвместни действия. Крайно време е да дръпнем малко повече чергата към нашите сектори.“

 

Целия материал четете в брой Октомври 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg