Кокосови бонбони с розова вода и шоколад, ризото със скариди и розова вода, персийска любовна торта и още много рецепти. Зад тези екзотични имена стоят сестрите Ина и Росица, които вплитат вкуса и аромата на българската маслодайна роза в кулинарията. Тяхна е идеята за създаването на шоколад с рози през 2014 г., който е ръчно правен и е първият по рода си шоколадов продукт с българско розово масло. През 2015 г. създават млечен шоколад и бял шоколад, с отличителна нотка на роза. Година по-късно се появява серия сладка със 100% плодови захари. И още …чайове, розова вода за готвене и пиене, насипни ядливи цветя.
Ина Абаджиева: „Много силно вярваме в потенциала на българската роза в кулинарията, тъй като това е пазарна ниша, в която има още много какво да се направи. Вярваме, че българската маслодайна роза е богатството на България и е много ценна, стойностна суровина и следва да бъде влагана във висококачествени продукти с висока добавена стойност.
Искаме да обърнем внимание на хората, че това е нещо изключително приятно и може да бъде част от тяхното ежедневие, за да бъде по-хубав денят им. Българската роза е много харесвана, но по-скоро бих казала, че тя е много търсена от чужденци.“
Именно затова, признава Ина, пазарна ниша за тези продукти са намерили основно в Азия, с основен акцент Япония. Споделя, че на българите също им е интересно и любопитно, но те са малко по-консервативни към опитване на нови вкусови комбинации.
Двете сестри са намерили партньори за производството на продуктите на различни места в България. Повечето от тях са в София или в Розовата долина.
|