Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Януари 2023
AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите

print

e-mail facebook

За първи път у нас земеделието и технологиите си подават официално ръка в рамките на ЕЦИХ AgroHub.BG и проекта AgroDigiRise, подкрепен от програма Digital Europe. Уникалният по рода си консорциум, реализиращ проекта, включва научни звена и технологични компании, различни експертни организации и земеделски производители.

Европейският цифров иновационен хъб с фокус върху агросектора АгроХъб.БГ беше официално представен на 24 ноември 2022 г. в рамките на Десетия юбилеен национален агро семинар, който Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе в Пловдив.

В консорциума по проекта AgroDigiRise на ЕЦИХ AgroHub.BG участват: Институт за агростратегии и иновации; Ондо Солюшънс; ТехноЛогика; Бивайн; Институт по зеленчукови култури „Марица“; Аграрен университет – Пловдив; Център по растителна системна биология и биотехнология; Институт по философия и социология при БАН; Национална асоциация на зърнопроизводителите; Българска асоциация на търговците на агротехника; Клийнтех България; Фондация Приложни изследвания и комуникации, Клъстер Тракия икономическа зона и Община Пловдив като асоцииран партньор по проекта.

Организацията ще работи за повишаване информираността на фермерите за новите цифрови технологии и насърчаване прилагането им в практиката, включително чрез предоставяне на експертни бизнес и финансови консултации.

В рамките на проекта е предвидено изграждането на сериозна инфраструктура за тестване и прилагане на иновативни технологични решения в областта на прецизното земеделие. До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив. Ще бъде изградена също така и мрежа от Демо точки в цялата страна с различни климатични, почвени и други условия, разположени в 5 оранжерии, 5 открити полета, 3 полета над 100 дка и 3 научни демо точки. Тази мрежа за демонстрационни опити ще бъде оборудвана с технологии за дистанционно наблюдение, контрол и управление, които ще имат за цел да оптимизират производствените процеси, да намалят разходите и влаганите в производството ресурси, като това в крайна сметка да допринесе за постигане на по-високи добиви и производство на по-качествени продукти по по-рентабилен за производителите начин.

 „Доволна съм, че Европейската комисия ни се довери и одобри нашето предложение сред 17 кандидата от България, а единственият, който е в този сектор, е нашият Европейски цифров иновационен хъб“, заяви Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, основател на АгроХъб.БГ и ръководител на проекта AgroDigiRise.

Тя допълни, че технологичните компании имат готови, цялостни решения за земеделието, топ специалисти, които няма да говорят за техните продукти, а за цифровите технологии като такива и каква ще бъде ползата за фермерите от сътрудничеството им на място, в тяхното собствено стопанство.

„Технологичните компании разполагат със софтуер, сензори, технологии, възможности да ги направят, имат практически опит, но понякога, за да може те ефективно да се използват, на вас ви трябват знания, които да ви дадат логичната основа, концепциите на база на които са изградени тези технологии, за да може като ги получите да видите как най-добре да ги използвате“, заяви доц. Божин Божинов, университетски преподавател и координатор наука в АгроХъб.БГ.

„Считаме, че нашият сектор е време да се отвори, не само за нови технологии, а и за нови лица, нови фирми, нови хоризонти, отваряме широко вратите и подаваме ръка за възможностите, които ще се разкрият пред нас. Фермерите получават възможност да придобият знания, да се обучават, да тестват иновационни решения, да експериментират технологии според специфичните нужди на стопанствата и бизнеса, като бъдат подпомагани с експертиза в процеса на внедряването на цифровите решения и в ежедневната им практика“, заяви председателят на УС на НАЗ Костадин Костадинов.

„НАЗ се включва в проекта AgroDigiRise, като основната ни цел е подобрим вашите дигитални умения, да осъвременяваме и актуализираме непрекъснато вашите дигитални познания, в сферата на цифровото земеделие, приложенията му на полето и това да доведе до повишаване на конкурентоспособността на земеделските стопанства“, каза Наталия Шукадарова, изпълнителен директор на НАЗ, и допълни, че сред поставените цели е да се скъси дистанцията между науката, бизнеса и практиката, която се случва на полето. Тя поясни, че с мрежата от регионалните организации на НАЗ и координаторите по места ще се достигне до всички членове на асоциацията и че те ще съдействат да се идентифицират нуждите на земеделските стопани.

Наталия Шукадарова обяви, че една част от демоточките, които ще се изградят по проекта AgroDigiRise ще бъдат в стопанства на членове на организацията, както от Южна, така и от Северна България. На тези демополета в стопанствата ще бъде инсталирано оборудване за прецизно земеделие и прецизно напояване, ще бъде тествано при различни производствени условия.

За първи път в България ЕЦИХ AgroHub.BG ще предоставя услуги за „тестване преди инвестиране“. Това ще бъде възможно чрез организиране на различни демонстрации, експериментиране, тестване на решения, базирани на Индустрия 4.0 (IoT, AI, Big Data, Machine learning, Cybersecurity), както и достъп до техническа експертиза и данни.

Важен акцент от работата на ЕЦИХ е бизнес и финансовото консултиране. То ще бъде осъществено посредством създаване на екип от консултанти с различна експертиза, които ще предоставят комплекс от услуги като Технологичен одит; Бизнес планове за развитие и отваряне към нови и външни пазари; Маркетингови анализи; Осъществяване на партньорства; Менторство и подкрепа при внедряване на технологични решения и др.

По отношение на повишаването на дигиталните компетентности и възможностите на МСП, сектора на хранително-вкусовата промишленост и публичната администрация, AgroHub.BG предвижда разработването и реализирането на индивидуални програми за обучение, съобразени със специфичните нужди на потребителите, както и създаването на модерни и достъпни образователни материали.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg