Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Май 2023
100% опрашване на земеделските култури – как?
И още: Нещо различно - борба с неприятелите без химия

100% опрашване на земеделските култури – как?

print

e-mail facebook

Как да привлечем по естествен начин полезните насекоми и пчелите, за да опрашат земеделските култури. Решението дава „Пест Контрол Продукти“. Фирмата е доставчик на ДДД продукти, но развива ново направление - продажба на продукти за агросектора. Едно от най-интересните й предложения е Биополин.

„Биополин помага там, където трябва да се опрашат на 100% растенията“, подчерта инж. агроном Христо Атанасов, продуктов мениджър агропрепарати в Пест Контрол Продукти.

Третираните растения стават по-атрактивни за пчелите и затова биват по-често посещавани от тези насекоми. Така се подобрява опрашването, което води до по-добри добиви за фермерите.

Биополин не е пестицид, а съдържа естествени терпеноидни съединения, полизахариди и вещества с естествен и естествено-идентичен произход. Произведен е по метода на микрокапсулирането, като по този начин веществата се освобождават по-бавно и имат по-продължителна привлекателна способност от 20-21 дни. Не е опасен за пчелите и полезната ентомофауна. В опитите с Биополин е наблюдавана по-добра активност и на бомбусите, които се използват за опрашители.

 Опити с Биополин са проведени в ИЗК „Марица“ при домати „Розово сърце“ и „Пинк Рок“, отглеждани в стоманено-стъклени оранжерии. Третиранията с Биополин са извършени по време на масов цъфтеж. „Направени са 3 последователни пръскания през интервал от 14 дни. Дозата на употреба е 100-150 мл/дка за закрити оранжерии и 200 мл/дка за овощни градини“, разказа доц. д-р Винелина Янкова от ИЗК „Марица“. Тя подчерта, че Биополин подобрява опрашването, като се получава добро натоварване на растенията. Още първата китка домати са с добро качество.

В края на вегетацията резултатите са показали, че при вариантите с Биополин е получен по-висок добив с 15-16% в сравнение с контролата. Добивът при първо качество домати е около 85%, докато в контролния вариант добивът от домати първо качество е около 45-50%.

Отлични резултати от Биополин традиционно отчита и Земеделската кооперация „Мъглен“ в с. Мъглен.

„Пролетта е много променлива. Рапицата и черешата цъфтят по едно време и насекомите отиваха на жълтия цвят. Чудехме се как да ги привлечем в черешовата градина. И Биополин ни помогна. Атрактантът помага насекомите и пчелите да опрашат черешата на 100 процента“, сподели председателят на кооперацията Мариян Пеев. С Биополин може да пръскате при поне 30% цъфтеж на овощните дървета, допълни Христо Атанасов.

При ябълките благодарение на Биополин семенните кутийки се опрашват изцяло и придобиват характерната сортова особеност без така наречените плоски и изтумбени части на ябълката. Черешата става по-лъскава, по-тежка, по-атрактивна. Биополин помага да получите по-добра реколта от ягоди, а при лозята гроздовете стават тежки и плътни. Напръсканата с Биополин лавандула отдава повече лавандулово масло.

Биополин се предлага в малки опаковки за любители градинари, както и в големи разфасовки за професионалното земеделие.

И още един безопасен продукт за земеделие – „инсектицидът“ Афитек, който е истинска клопка за листни въшки, всички видове акари по всички култури, щитоносни въшки, листни бълхи, белокрилки и трипс. Афитек се различава като механизъм на действие от познатите в практиката инсектициди. Интересното е, че не е пестицид, а упражнява чисто физически механизъм на действие – блокира и механично отстранява листогризещи и акари по земеделски и украсни култури.

Афитек се прилага като разтвор на органо-силиконова основа с вода, разтвор, който употребен върху листната повърхност на третираните култури прави 3D структура и завързва като с „паяжина“ насекомите. Те се обездвижват и загиват за 5-10 минути. След това Афитек се разгражда безопасно на въглероден двуокис и силициев окис, без пестицидни остатъци и не предизвиква резистентност в третираните насекоми, обясни Христо Атанасов.

С продукта Афитек в ИЗК „Марица“ е проведен опит за определяне на ефикасността му спрямо трипсове при домати, отглеждани в оранжерии. Приложен е трикратно през интервал от 7 дни в доза 50 мл/100 л вода. Продуктът Афитек показал много добра ефикасност на петия ден след третирането.

„Афитек може да се използва като алтернативен вариант за контрол на трипсове, които през последните години създават сериозни проблеми, защото те не само че нанасят преки щети, но и са преносители на вирусни болести. Макар и да има вече устойчиви сортове зеленчукови култури, проблемът с трипсовете и болестта бронзовост остава. Затова този продукт е едно добро решение“, категорична е доц. Янкова.

Продуктът е тестван и от проф. Георги Тренчев от Лесотехническия университет, София. Опитите там показват, че Афитек работи универсално срещу неприятелите, а приложен съвместно с конвенционални инсектициди засилва действието им до 30%, вкл. и срещу такива опасни неприятели като ларви на нощенки и доматен молец.

 

Целия материал четете в брой Май 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg