Една етеричномаслена култура навлиза в Житницата на България. Все повече земеделски производители от Добричка област започват да отглеждат лавандула. За тази средиземноморска ароматна трева се грижат стопаните в две добруджански общини – Ген. Тошево и Балчик. И ако през миналата година общият размер на площите с лавандула в цялата област е бил 1035 дка, то през настоящата само в община Генерал Тошево бяха засети 1000 дка.
Жътвата на лавандула в тази община започна около 4 юли. Поради характера на културата и трудоемкото и бавно жънене, прибирането продължи до 20–25 юли. През тази година състоянието на ароматната билка беше от много добро до отлично, разказа пред „АгроКомпас” Добрин Начев, производител от гр. Генерал Тошево. Добивите надхвърлиха многократно миналогодишните. Надминаха и очакванията на фермерите. Ако през 2010 г. в стопанството на семейство Начеви са добити по 3–4 кг масло от декар, то през настоящата показателите достигат до 9–13 кг масло от декар, в зависимост от възрастта на насажденията.
Кои са факторите, обуславящи добрите резултати?
Разбира се, както всяка култура, и лавандулата иска своето от земеделеца. Трябва да се заложи на добри сортове, да се спази времето за сеитба, да се предпази от плевели. И така веднъж засята, тази култура дава цвят и масло средно до 25 години. И тук отново идва ролята на природата – при сухо и горещо време маслото на ароматната трева се качва в съцветието и добивите се увеличават. И обратно – влажното и студено време смъква маслото от съцветието и носи със себе си лошите резултати. Може би точно промяната на климата, жестоките горещини в Добруджа и дългите засушавания направиха възможно навлизането на средиземноморското растение в нивите на Добруджа. Фактът е обаче един – все повече производители търсят варианти за отглеждане на лавандула и чрез финансово подпомагане по мерките на Програмата за развитие на селските райони.
Семейство Начеви отглежда 200 дка лавандула, 210 дка резене и 20 дка копър. Тъй като разполагат с техника за прибиране на лавандула, Начо, Владимир и Добрин жънат и по поръчка на свои колеги производители. Семейната фирма получава и постоянни заявки за производство на разсад, тъй като през 2009 г. получава лиценз. „През тази година отчитаме над 90% прихващаемост. В момента имаме засети над 700 000 резника лавандула”, похвали се Добрин Начев.
Постоянното нарастване на площите с етеричномаслени култури води и до едно радикално решение в семейната фирма – модернизирането и разширението на построената от тях дестилерия за преработка на тези растения
Инвестицията излиза близо 400 хил. лева, но си струва, категоричен е Добрин.
Видео по темата...