Национален празник на киселото мляко организираха и това лято в гр. Трън фондация „Д-р Стамен Григоров”, Асоциацията на млекопреработвателите в България и местната община. Целта им и този път беше да се популяризират качествата на българското кисело мляко, автентичната технология на неговото приготвяне и не на последно място – преимуществената консумация на родни традиционни млечни продукти.
Програмата на тазгодишния Национален празник на киселото мляко включи и Международна научно-практическа конференция по проект, съфинансиран от ЕС чрез програмата за трансгранично сътрудничество и ИППП България-Сърбия, на която присъстваха и представители на асоциация „Клъстер сирене – Юг” от град Ниш, обяви при откриването на празника председателят на фондация „Д-р Стамен Григоров” Юлия Григорова. По думите ù основната цел на проекта „ЕКОМИЛК-208” е да насърчи добросъседските отношения, икономическото, социалното и културното сближаване и просперитета на региона в трансграничната зона чрез установяване на взаимноизгодно сътрудничество и бизнес партньорства между производителите на мляко и млечни продукти и популяризиране на тяхната продукция. Затова и темите на дискусията по време на конференцията бяха свързани с чистотата на млякото и млечните продукти и с възможностите за финансиране на животновъдите по Програмата за развитие на селските райони. От своя страна в рамките на конференцията Националният гаранционен фонд и Българската банка за развитие също презентираха възможностите за финансиране на фермерите.
Фолклорната програма на площада в Трън и дегустацията на домашно приготвени кисели млека, млечни продукти и баници на местни производители от селищата в областта създадоха за пореден път неповторима атмосфера на веселие и задоволство от здравия български вкус на родното кисело мляко. Индустриални фирми, които произвеждат мляко и млечни продукти и членуват в Асоциацията на млекопреработвателите в България, пък се състезаваха с домашно приготвени храни в конкурса „Млечните продукти в моя дом”. Както винаги, интересът към последните беше най-голям, защото удоволствието да усетиш вкуса на истински натуралното българско кисело мляко, сирене или катък, за жалост се случва само на такива празници или изложения.
Извънредният пълномощен посланик на Япония в Р България Н. Пр. Такаши Коидзуми уважи празника на киселото мляко в Трън, придружен от своята съпруга. Непосредствено и дружелюбно той дегустира домашните кисела млека и млечни продукти на производителите от региона и със задоволство обяви, че автентичният им български вкус действително е неподражаем. Пред „AгроКомпас” Н. Пр. Такаши Коидзуми припомни, че японският консорциум „Мейджи Дайариз” повече от 40 години произвежда популярното и предпочитано в страната му кисело мляко с оригиналната българска закваска с платен патент и внос от страната ни. Добави и че вече са в ход двустранни контакти за популяризиране и внос и на българско сирене за вътрешния японски пазар.
Най-дълга беше спирката му за дегустация на щанда с домашно приготвеното кисело мляко от земеделския производител Николай Кръстанов от с. Пожарево, община Божурище, който е и член на УС на Националната овцевъдна асоциация.
|