За втори път в София се проведе Balkan Rakia Fest, който тази година разшири хоризонта и с други високоалкохолни напитки. Между 23 и 26 октомври посетителите на изложението имаха възможността да опитат много нови марки и вариации на познати продукти, както и да присъстват на пет премиери за страната ни.
Интерес предизвикаха турските анасонови ракии, които отлежават поне три години. Техните съседи от Гърция се конкурираха за интереса на посетителите с медено узо, при което за втората дестилация казаните се мажат от вътрешната страна с пчелен мед.
Пчелният продукт беше намерил добра компания и в още един продукт от Сърбия – ябълкова ракия, която след дестилирането се смесва с биомед и производителят твърди, че на сутринта от нея никак не боли глава.
С държавни органи, но зад океана, е свързано производството на единствения по рода си ликьор от листа на кока. Листата се добиват в Боливия и се транспортират под военна охрана до Амстердам, където се произвежда алкохолът и се добавят общо 36 билки и подправки, за да се получи тонизиращия ликьор.
Както е известно, годините на отлежаване в различни видове бъчви са важни за алкохолните питиета, но български производител дава друг поглед към календара, като предлага седем вида плодови ракии – по една за всеки ден от седмицата. Препоръката за уикенда е дюлева и мирабелова (прави се от вид френски жълти сливи).
Съседна Сърбия се слави с региона в Европа, където се добиват най-много диви червени и тъмни плодове и съвсем естествено представят къпинова и малинова ракия. Те са бистри, за разлика от боровинковата, при която в дестилата се киснат сини боровинки.
Зелени орехчета са в основата на традиционна италианска семейна рецепта за ликьор, в който вино и винен дестилат извличат всичките аромати на пресните малки орехчета.