Български малинопроизводители експериментират с космическа технология, която може да увеличи двойно добива на малини. Това беше оповестено по време на Международен форум в Арбанаси миналия месец, посветен на малините. Иновацията се прилага за първи път през тази година в България, в областта на оранжерийното отглеждане на малини и ягоди. Технологията е базирана на спектъра на светлината при синия и червения цвят. Чрез LED фитолампи се увеличава интензитетът на светлината от двата цвята, което ускорява растежа. Ефективността на технологията е изпробвана от НАСА в космически станции. Експерименталното производство започна в района на Троян върху площ от 200 кв. м, а при добри резултати ще бъде приложено и в други стопанства, уточниха българските организатори. С нейна помощ се увеличават добивите и се намалява вегетационният период, благодарение на което има между 4 и 5 реколти, а от квадратен метър площ в оранжерията ще могат да се добиват между 7 и 8 кг малини.
България - домакин
За първи път България беше домакин на Световната конференция на малинопроизводителите. Събитието се организира през две години. Форумът в Арбанаси събра делегати от цял свят и беше съпътствано от Международно изложение на заети в бранша фирми за агротехника и препарати. Пристигнаха фермери от 23 държави - Австралия, Канада, Чили и Китай. Всеки от тях представи постиженията в работата си. Експертите обсъдиха качеството на продукцията, добивите и иновациите в сектора. 2018 г. е юбилейна – Световната организация отбелязва 20 годишнина. Производителите от целия свят се обединиха около общите усилия в сектора и отбелязаха, че високите цени на пресните малини през 2015 г. са били основен стимул за увеличаване на площите, както у нас, така и по света.
70% в хладилника
Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, очерта ситуацията в бранша у нас. Към 2017 г. в България са обособени 1863 хектара площи с малини, а общото производство било 7476 т. Още толкова са консумирани в страната, но те не са преминали през националната статистика, заяви Петков. 70% от общото производство у нас се замразява, 10% отива за сокове, а 20 – за сладка и конфитюри. Страната ни изнася над 80% от продукцията си в замразено състояние за Западна Европа и САЩ. Пресният пазар се ограничава до Черноморието и Румъния. Средният добив на малини в България е 4 т/дка, но интересът към тези култури нараства. Общото производство в света се увеличава през годините, което е положителна тенденция, отбеляза председателят на Световната организация Антонио Домингес от Чили.
|