Ако кажеш на некой човек от селото, че в сланината има холестерол и е вредна, очите ти ще издере, разказва през смях на местен диалект Дешка Кротева. Тук всички сме леко дебелки, не по-точно сочни, но сме здрави, защото се храним с домашно отгледана и приготвена храна. В наше село се ядат само домашни отгледани гуди /прасета/, които се хранят с тикви и хляб.
Прошуто на Балканите
Естествено става дума за разложкото село Горно Драглище, където вече световноизвестната Дешка Кротева има къща за гости. Това е мястото, където се прави нафпавокът, който италианците от международната организация Slow Food нарекоха наскоро Балканското прошуто на Балканите. Нафпавокът е един от президиумите на Slow Food, и това е благодарение именно на щурата Дешка Кротева. Защото, ако не беше тя, нито нафпавокът, нито Горно Драглище щяха да се превърнат в легенда.
Светот дойде куд мене
Дешка се захваща случайно със селски туризъм, след като е минала през няколко вида бизнес, сред които сладкарство и шивачество, но това с туризма се оказва най-силно и точно като за нея.
Светот дойде куд мене, след като направих тази къща за гости, възкликва артистично Дешка. Тя е една от първите българки, които стават членове на движението Slow Food. То се грижи произведената храна да бъде качествена, да е създадена по честен начин, а производителите й да получат достатъчно добро възнаграждение. От нея разбират за нафпавока, опитват го, след това започва процедура, след която нафпавокът е коронован като президиум на Slow Food. Храна, призната като нещо специално, традиционно за местните хора и се ползва със специална защита от организацията.
Какво е това
О, нафпавокът е нещо много специално, прави се от най-чистото и качествено месо на прасето, после се напфва или нагнита в пикочния му мехур и се държи с месеци в дървесна пепел, докато узрее, разказва тя. Всъщност, заради такива местни храни, които Дешка приготвя с охота в къщата си, селото не може да се отърве от туристи.