Ежегодно в края на месец юни Кюстендил организира Празник на черешата. Тази година той беше открит от земеделския министър Десислава Танева, която съобщи, че за директни плащания са кандидатствали 115 хил. земеделски производители, които са декларирали 3,7 млн. хектара площи. От тях 4260 производители са кандидатствали за подкрепа с над 23 хил. хектара череши. 223 хектара са заявените площи за финансиране в сектор плодове, като 25% от тях са само за череши. Над 15% от производството на череши в България е в регион Кюстендил.
Различни читалища от околните села, черешопроизводители, детски градини, научни институти се бяха постарали по атрактивен начин да се представят на конкурса за избор на най-едра череша и най-красиво вешело.
Милена Стоименова, председател на читалището в село Жабокрът, разкри рецептата на прочутото кюстендилско сладко: Черешите се изчистват от костилките. Задължително е да са бели. Прави се сироп от захар и вода, с който се заливат черешите. След това се варят на тих огън. Какви са обаче пропорциите Милена Стоименова не посмя да каже. Покани всички да отидат в Жабокрът и да опитат от прочутото сладко, което само на това място в Кюстендилско може да е така вкусно.
В село Лелинци има голям черешов масив. Изключително трудолюбиви хора и с много любов се грижат за овощните градини, сподели Венета Тодорова, представител на местната самодейна трупа от читалището на селото. За съжаление, тази година пазарът не е задоволителен, затова освен традиционните компоти и сладка в Лелинци хората правят сиропи от студено пресовани череши. Наскоро се отворили и на коктейли, в които присъства прочутата черешова ракия, а препоръката на Венета е този еликсир да се консумира с много лед през горещите месеци.
Празничната атмосфера допълваха народни ритми на местни фолклорни състави. Черешката на тортата беше румънската поп изпълнителка Инна.
|