Тази статия поставя акцент върху значимостта на сухостойния период при млекодайните крави. В нея ще се спрем на различните методи за пресушаване и влиянието им върху управлението на фермата, здравето на млечната жлеза, комфорта и благосъстоянието на животните. Целта ни е да се разбере, че пресушаването не е краят на настоящата лактация, а началото на следващата и има голямо влияние върху приходите на една млечна ферма.
Сухостойният период е важно време за почивка и възстановяване на млечната жлеза при млекодайните крави. С продължителност 45-60 дни, той е жизненоважен за максималните резултати от следващата лактация.
В началото на сухостойния период млечната жлеза трябва бързо да претърпи промени, за да се запази здравето ѝ и да се осигури следващата лактация. Обичайно в този период рискът от мастити е много висок. Когато млечната жлеза е в пълен покой, тя е изключително устойчива на инфекции. Една-две седмици преди отелване рискът от мастити отново се повишава.
Значението на сухостойния период в разпространението на маститите при отелване се изследва отдавна. Възможно е тогава честотата на нови мастити да е до 10 пъти по-висока, отколкото по време на лактация. Над 50% от всички мастити с външен произход, появили се през ранната лактация, са резултат от инфекции през сухостоя.
Трите стълба на пресушаването
Мениджмънт, Здраве на млечната жлеза и Благосъстояние на животното
Важна задача при пресушаване е да се намали до минимум рискът от инфекция на вимето. Съществуват обаче, още два ключови момента – еднакво важни и свързани със здравето на млечната жлеза. Това са управлението на работата с животните във фермата и хуманното отношение към тях. С времето потенциалът на млечните крави нарастна драстично, което превърна пресушаването в истинско предизвикателство. Голямото количество мляко във вимето води до подуване, болка и дискомфорт, а те от своя страна са причина за намаляване на времето за почивка и преживяне.
Добър начин за оценка на взаимовръзката между трите „стълба“ при пресушаване са следните индикатори: колко често наблюдаваме изтичане на мляко, честота на нови мастити и болезненост на вимето.
Управление на работата във фермата при пресушаване
Двата най-често срещани метода за пресушаване са рязко или постепенно пресушаване. Рязкото пресушаване се изразява във внезапно прекратяване на доенето без да има каквито и да е специални промени и подготовка преди това. Това значи без промяна в количеството и качеството на дажбата, наличието на вода и честотата на издояване.
Всеки друг метод на пресушаване, целящ да намали количеството на млякото в дните преди пресушаване, чрез намаляване честотата на издоявания, ограничения в храненето и поенето, е постепенно пресушаване. Рязкото пресушаване е метод, предпочитан от фермерите поради по-лесното му изпълнение. Обаче с увеличаването на млечността на кравите, пресушаването става все по-трудно, тъй като те дават много мляко дори в края на лактацията и при тях е вероятно да се срещнат случаи на изтичане на мляко с висок риск от мастити. По тази причина някои организации на фермери по света препоръчват спиране изхранването с концентрат две седмици преди пресушаване, за да се намали млякото до под 15 литра дневно.
|