Димитър Димитров е председател на Национална асоциация „Български трюфел”. Преди да се заеме с търговия и преработка на трюфели се е занимавал с ресторантьорство. Той беше един от най-атрактивните изложители по време на изложението за храни в Интер Експо Центъра в София през ноември.
- Господин Димитров, кога разбрахте, че трюфелите са златна мина в България?
- По-скоро бих казал, че ние ги имаме в изобилие, но не ги оценяваме. Истината е, че последните години българският трюфел е основен фактор на световния пазар на трюфелите. Но за жалост, голяма част от гъбите ни се купуват от чужди фирми, предимно италиански, и се продават като италиански. А всъщност са български. И понеже тази година природата беше по-благосклонна към България, голяма част от трюфелите на световния пазар са български.
- Какво имате предвид?
- Причината е, че в Италия и Франция беше голяма суша и тази година те просто няма трюфели. За жалост, ние, българите, не сме свикнали с тях и не ги оценяваме нито като продукт с полезни свойства, нито като вкусови качества. Мислим за тях като за нещо екзотично и много скъпо.
- Но те наистина са скъпи?
- Да, те по принцип са скъпи, но пък се слагат в различни ястия в малки количества. Ето защо могат да си ги позволят на трапезата не само богатите хора.
- С какво е била по-добра природата към нас тази година?
- Просто валя дъжд, точно когато трябва, когато се оформя мицелът и се образува трюфелът. В Италия беше жестока суша.
- Странно звучи, че България е големият играч на пазара на трюфела в света. С лавандулата вече свикнахме, но с тази гъба...
- Не, не сме ние като страна, българският трюфел е играчът. Чуждите фирми го купуват от България и го продават за техен. Така например, в Швейцария искат трюфели от Италия, но си купуват всъщност български. Пътят на трюфела е такъв - тръгва от България, минава през Италия и отива в Швейцария.
- Вашата компания къде си продава трюфелите?
- Ние държим на българското. Искаме да акцентираме, че е български трюфел и никога не лъжем, че е италиански. Това е и брандът ни „Тракийски трюфел”.
- Какви са цените тази година?
- Тази година поради високата суша, цените са доста високи. Затова трюфелите си оправдават славата на нещо наистина скъпо. Сега качествен черен трюфел, есенен, е 1000 лв. за кг. Ниското качество е около 500-600 лв./кг.
Белият трюфел започва от 8 хил. лв. за кг и може да стигне до 20 хил. лв. за кг. Миналата година трюфелът е бил пет- шест пъти по-евтин.
- Кажете, как трюфелите са най-вкусни?
- Класическото ястие е яйца, спагети и ориз с трюфели. То е наложено от италианците. Лично аз ги предпочитам с пържола. Но класиката е яйца с трюфели. Вкусни са и в пастата от сирене, която лично на нас ни я приготвят в Италия.
Бих казал, че маслото с трюфел е също една много вкусна храна. И лесна за приготвяне. Масло от магазина, в него се настъргва трюфел и се поставя скилидка чесън. След това се намазва върху препечена филийка. Така ароматът на трюфела се отваря и се получава много просто и апетитно ястие. Бучка такова масълце може да се сложи и върху гореща, току-що свалена от скарата пържола. Невероятно е като вкус и аромат. Това е и начин трюфелът да се съхрани поне два месеца, защото в свежо състояние издържа около 15 дена. Но може да се консервира и в зехтин.