„Две са течностите, най-полезни за човешкото тяло. Вътрешно – виното, външно – зехтинът. Но този, последният, е повече от необходим“, написал преди векове римският природоизследовател Плиний.
Светът отдавна се е пристрастил към маслото, добивано от маслината. Зехтинът, наричан още „течно злато“, влиза в състава на 473 медикамента и е с широко приложение като средство за разхубавяване или като лечебен, диетичен или кулинарен деликатес. За силната връзка между човека и плодовете на маслиновото дръвче свидетелстват многобройни източници. Факт е, че днес зехтинът е на особена почит на нашата трапеза.
Любопитни факти за неговото производство и за това как да разпознаваме качествения продукт научихме от Тодор Бяндов. От години той е представител на няколко гръцки компании за производство на зехтин и с удоволствие разказва за различните сортове маслини, използвани в тази промишленост. „Основният акцент, който поставяме при различни наши участия на изложения или кампании, е върху специфичните региони в Гърция, където се произвежда най-добрият зехтин. Заслугата за това е на сортовете маслини Манаки, Коронейки и Цуната. Един от най-качествените зехтини се прави именно от Цуната. Характерното за този сорт е, че е на дива маслина, която расте много високо в планината, и благодарение на това добива невероятни вкусови качества. В Гърция има една единствена фирма, която произвежда зехтин от Цуната, като гората с маслиновите им дървета е на 700 години. Интересен факт е, че маслината Цуната е популярна още като вечно дърво. Най-старото от този сорт е на 5 000 години и се намира на остров Крит. Сертифицирано е през 2012 г. от гръцка компания, събрала специалисти от 12 държави, които да датират маслиновото дърво. Като планинска маслина, корените на Цуната се хранят обилно с минерали, защото почвата на остров Крит, поради вулканичния си тип, е много богата на полифеноли и минерали. Именно поради състава на почвата и климата, който там е субтропичен, гръцкият зехтин е с много добри вкусови показатели. Той благоприятства за много доброто изпичане на самия плод и не се налага загряване на маслината при обработка. Най-добрата обработка за добиване на високите вкусови качества на зехтина е при 27°C. Повече от 3 000 години в Гърция се отглежда и маслината сорт Коронейки. Това е, така да се каже, коронованата маслина. Тя е по-равнинен тип и според региона на отглеждане се дели на два подвида: планински сорт и крайбрежен. Точно местоположението на маслиновите дървета формира вкуса. Вкусът на тази маслина, обработена като зехтин, е с характерен плодов вкус, с мното тънки фини аромати. Реално погледнато, тази маслина е най-популярната заради вкусовите си качества.“