Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 29 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Август 2011
Лавандула цъфти по полетата на Добруджа
Нарастват площите с етеричномаслени култури в Добричка област

Лавандула цъфти по полетата на Добруджа

print

e-mail facebook

Една етеричномаслена култура навлиза в Житницата на България. Все повече земеделски производители от Добричка област започват да отглеждат лавандула. За тази средиземноморска ароматна трева се грижат стопаните в две добруджански общини – Ген. Тошево и Балчик. И ако през миналата година общият размер на площите с лавандула в цялата област е бил 1035 дка, то през настоящата само в община Генерал Тошево бяха засети 1000 дка.

Жътвата на лавандула в тази община започна около 4 юли. Поради характера на културата и трудоемкото и бавно жънене, прибирането продължи до 20–25 юли. През тази година състоянието на ароматната билка беше от много добро до отлично, разказа пред „АгроКомпас” Добрин Начев, производител от гр. Генерал Тошево. Добивите надхвърлиха многократно миналогодишните. Надминаха и очакванията на фермерите. Ако през 2010 г. в стопанството на семейство Начеви са добити по 3–4 кг масло от декар, то през настоящата показателите достигат до 9–13 кг масло от декар, в зависимост от възрастта на насажденията.

Кои са факторите, обуславящи добрите резултати?

Разбира се, както всяка култура, и лавандулата иска своето от земеделеца. Трябва да се заложи на добри сортове, да се спази времето за сеитба, да се предпази от плевели. И така веднъж засята, тази култура дава цвят и масло средно до 25 години. И тук отново идва ролята на природата – при сухо и горещо време маслото на ароматната трева се качва в съцветието и добивите се увеличават. И обратно – влажното и студено време смъква маслото от съцветието и носи със себе си лошите резултати. Може би точно промяната на климата, жестоките горещини в Добруджа и дългите засушавания направиха възможно навлизането на средиземноморското растение в нивите на Добруджа. Фактът е обаче един – все повече производители търсят варианти за отглеждане на лавандула и чрез финансово подпомагане по мерките на Програмата за развитие на селските райони.

Семейство Начеви отглежда 200 дка лавандула, 210 дка резене и 20 дка копър. Тъй като разполагат с техника за прибиране на лавандула, Начо, Владимир и Добрин жънат и по поръчка на свои колеги производители. Семейната фирма получава и постоянни заявки за производство на разсад, тъй като през 2009 г. получава лиценз. „През тази година отчитаме над 90% прихващаемост. В момента имаме засети над 700 000 резника лавандула”, похвали се Добрин Начев.

Постоянното нарастване на площите с етеричномаслени култури води и до едно радикално решение в семейната фирма – модернизирането и разширението на построената от тях дестилерия за преработка на тези растения

Инвестицията излиза близо 400 хил. лева, но си струва, категоричен е Добрин.  

Видео по темата...

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Август 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg