За своите 15 години от създаването си Суммит Агро успя да се наложи като водеща в страната ни компания за торове и ПРЗ. И това постижение не се дължи на висш пилотаж в бизнес стратегията, а на няколко простички правила – да правиш това, от което разбираш най-много, и да предлагаш най-иновативните решения в сектора чрез лесен достъп до все по-богата гама от продукти. В тази връзка още в началото на 2015 г. Суммит Агро отново излиза с добри новини за земеделските производители – фирмата започва партньорство с една от водещите в света компании за производство на торове – израелската Haifa. На семинар в Арбанаси екипът на Суммит Агро презентира нейните продукти и технологии пред водещи земеделци от Северна България. Специални гости и лектори на работната среща бяха Танасис Розоглу, генерален мениджър на Haifa за Югоизточна Европа, и Василис Цампардукас, продуктов мениджър за Балканите. Haifa е израелска компания, която развива успешно две основни технологии: прилагане на торове чрез капково напояване и новата технология на торове, в която е лидер – гранули, покрити с полимер, които освобождават контролирано хранителните елементи и най-вече азот през целия вегетационен период на културaтa, уточни Танасис Розоглу. „Тъй като тази технология изисква много сериозна техническа подкрепа на клиентите, за нейното успешно развитие сме решили да работим и да си партнираме в България със Суммит Агро, която много добре познаваме и сме сигурни, че тя успешно може да реализира и да наложи революционната технология.“
Тази нова технология се нарича контролирано освобождаване на елементите. Благодарение на нея растенията усвояват максимално азота, който им се подава, разясни доц. д-р Мирослав Титянов, генерален мениджър на Суммит Агро. „Азотът се усвоява на порции от растенията почти на 100%, което засилва ефикасността. По този начин културата се развива по-добре и добивите са по-високи. Технологията успешно може да се прилага при различни култури: пшеница и други житни, при царевица, слънчоглед, рапица, както и при зеленчуци, тютюн и т.н.“
Основният фактор, който влияе върху освобождаването на азота при новата технология на Haifa, е температурата. „При температура над 14°C капсулата постепенно отваря специални пори, през които се освобождават малки количества азот. Можем да сравним процеса с хранене на дете с лъжичка – така и културите усвояват полезните вещества капка по капка.
|