Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Октомври 2021
Спирайки да обработваме почвата, много бързо ще решим проблемите с глобалното затопляне
Александър Китев, председател на Асоциацията на Българските Но-тилъри

Спирайки да обработваме почвата, много бързо ще решим проблемите с глобалното затопляне

print

e-mail facebook

 

Г-н Китев, каква беше целта на посещението на г-н Драганчук в България?

Г-н Драганчук беше в България благодарение на една компания в Украйна, която произвежда биологични препарати. Ние от Асоциацията на Но-тилърите пък се включихме с организацията на неговото посещение. Да определим стопанствата, които той ще посети и също така да организираме нашите членове и други, които прилагат Но-тил технологията да присъстват на различните места, за да могат да се срещнат с него, да обсъдят всичко, което ги интересува. Да видят какво правят техните колеги в различните стопанства и по този начин да бъде изключително полезно за всички.

Тоест, било е обмяна на опит?

Това, за нас, Но-тилърите е нещо нормално. Точно и това се получи. Това е целта. Това винаги е целта, когато ние се срещаме. Да обменяме опит. Да се споделят успехите и неуспехите, така че да може по-лесно и много по-бързо да се развива технологията в България.

Ние не даваме готови решения. При нас по-важното е да обсъдим проблемите и грешките и заедно да помислим какво трябва да се направи, за да не се повтарят.

Трябва ли обществото да благодари на Но-тилърите и за какво?

Първо, обществото трябва да благодари на земеделците. Това е първото нещо, което трябва да бъде ясно и аз неведнъж съм го казвал. Нас, земеделците, ни забравиха. Натириха ни в ъгъла. Всеки един човек на планетата забрави от къде идва хлябът на масата. Така че, първо трябва да се благодари на земеделците, които хранят цялото човечество и вече на Но-тилърите трябват по-големи благодарности, защото пък ние сме хората, които прилагайки тази технология, намаляваме въглеродните емисии. Спирайки да обработваме почвата, много бързо могат да се решат проблемите с глобалното затопляне. Така че, Но-тилърите трябва да бъдат подкрепяни и поощрявани.

Но-тилърите щастливи фермери ли са?

Честно да Ви кажа, още на първата-втората година всичко се променя. Да, мога да кажа, че съм по-щастлив, защото моето стопанство стана финансово много по-стабилно. Вече имам повече свободно време за моето семейство. Вече съм по-спокоен и по-уверен.

Трябва ли Но-тил технологията да залегне в бъдещите екосхеми като подкрепа?

Това вече е залегнало. Виждате сега вече с новите програми, които са за закупуване техника, има включени директни сеялки.

Искам да обърна внимание на нещо друго. Много се говори за това, че позеленяването на Европа доста ще затормози фермерите. Когато фермерите намалят употребата на торове и препарати, това не означава, че те ще жънат по-малко. Когато обяснявам, че позеленяването е изключително лесно, много хора скачат и казват: Ти не си нормален, какви работи говориш. Ние виждаме, че в много стопанства това се случва. Безорното земеделие води именно до намаляване на химията и изпълнява зелените цели, които Европа си е поставила.

Но-тил технологията щадяща ли е пчелите?

Но-тил технологията е единствената технология, която не е измислена от човек. Но-тил технологията е измислена от природата. Това е технология на природата.

Какво ще кажете на тези, които се двоумят дали да започнат безорно земеделие?

Първо, трябва да разберат защо се двоумят. Това е много важно. В повечето случаи двоуменето е от липса на знания и информация. Това, което ще им кажа, за да ги успокоя, е, че вече има много стопанства, които от години го правят. Стопанства, които са успешни. Но-тилърите ще разкажат, че са намалили използването на гориво, амортизациите, добивите им са стабилизирани, разходите за труд и работна заплата вече не са толкова много.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg